Vakantie Podgorica

Podgorica

Podgorica is de hoofdstad van Montenegro en daarmee het officiële, commerciële en culturele centrum van Montenegro. De stad heeft circa 200.000 inwoners. Veel inwoners uit het noorden van Montenegro zijn naar Podgorica getrokken om te studeren en werken. De naam stamt uit 1326 en Podgorica is gebouwd tussen vijf rivieren, de Zeta, Moraca, Ribnica, Cijevna en Sitnica. Het grootste deel van de stad werd verwoest tijdens WO II. Podgorica is derhalve relatief "nieuw", met moderne gebouwen, brede straten (boulevar) en stadsparken, maar ook met grijze blokken appartementen uit de jaren zeventig. Er is een levendig nachtleven.

Podgorica is ook hoofdstad van een aantal culturele evenementen en er zijn enkele theaters, zoals Crnogorsko Narodno, Gradsko en Dodest. Nog meer culturele en historische monumenten in en rond Podgorica zijn Sahat-kula Adzi-pasa Osmanagica (klokkentoren), de ruïnes van Grad Nemanjica, overblijfselen van de stad Doclea (3 km ten noorden van de stad, circa uit het jaar 100 n.C.), Stara Varos en Vezirov most. Podgorica heeft uitstekende transit verbindingen met andere steden en regio's van Montenegro.

Op negen kilometer van de stad is de internationale luchthaven. Tegenwoordig is via het de Sozina tunnel slechts circa 30 minuten rijden van zee naar Podgorica.

Waar de rivieren Ribnica en Moraca samenkomen vindt op 19 januari een orthodox christelijke traditie plaats, waarbij in het ijskoude water wordt gedoken naar het heilige kruis (zie foto). De Cijevna rivier wordt ook wel de Montenegrijnse Niagara watervallen genoemd. Ook zijn vanuit Podgorica mooie autotochten te maken in de omliggende bergen.

In Podgorica is ook een heel groot winkelcentrum Delta City met restaurants, bioscoop en winkels. Ruime parkeerfaciliteiten aanwezig. Maar ook in het centrum zijn veel winkels, terrasjes, clubs en restaurants.