Vakantie Savnik

Savnik

Savnik is historisch gezien eigenlijk een zeer jong dorpje. Het is pas in 1861 gesticht toen een priester zich in het dal vestigde aan de rivierbedding. Snel vestigden anderen uit Montenegro en uit Herzegovina zich eromheen en zo ontstond een dorpje. Savnik kreeg ten tijde van Tito’s socialistische Joegoslavie ook een fabriekje (zoals bijna elke stad of dorp in het toenmalige land) om de werkgelegenheid te stimuleren. Inmiddels ligt de boel al jaren stil en lijkt het een troosteloze bedoening, terwijl de omgeving juist zo mooi en bijzonder is. Maar misschien zal het dorp ook “jong sterven”, want er zijn plannen om het net als Piva (Pluzine) onder te laten lopen voor een waterkrachtcentrale. Een lokaal fenomeen is het riviertje Savnik, dat soms zomaar opdroogt en stilvalt, en dan weer op gang komt. Hoe dat komt? Daar moet u ter plaatse proberen achter te komen…

Even buiten het stadje is het dorpje Petnjica. Enkele tientallen boeren huisjes, maar ook een bijzonder monument. Uit dit dorpje komt een broederschap met de achternaam Karadzic, waarvan Vuk Stefanovic Karadzic (1787 - 1864) een afstammeling is. Vuk Karadzic was een Servische linguïst en taalhervormer. Hij geldt als de grondlegger van de moderne Servische (Servo-Kroatische) literaire standaardtaal. Zijn basisregel was "Schrijf zoals je praat en lees zoals het is geschreven". Hij geldt als een belangrijk historisch figuur in de regio.

De laatste getemde canyon is nabij Savnik te vinden. Canyon Nevidio (nevidio = ongezien) is pas in 1965 volledig ontdekt. Op sommige plaatsen is de kloof zo smal dat er nauwelijks daglicht komt. Een paar honderd meter voor de ingang in de kloof is de grote waterval Grabovina. Avonturiers gaan als de waterstand het toestaat in wetsuits door de kloof. Het traject is 3,5 km lang en vol spanning en avontuur: watervallen, nauwe doorgangen, schuimende waterbronnen. Het moeilijkste deel is de kamikaze doorgang: een 80 meter lange spleet dat soms maar 25 cm breed is. U moet weten dat als u er aan begint er geen weg terug is! Er zijn meerdere aanbieders van canyoning excursies. Montenegro Reizen werkt samen met organisatoren die voldoen aan de eisen van het ministerie van Toerisme. U kunt deze excursies vooraf reserveren. Kijk ook op de pagina excursies.

Een leuke wetenswaardigheid is dat het boek "Het Land Achter Gods Rug" van A. de Doolaard, zich voornamelijk rondom Savnik afspeelt. Dit boek is een aanrader als u van cultuur en historie houdt. U zult tijdens uw bezoek aan Montenegro de ziel van het land beter begrijpen.