Vakantie Ulcinj en Ada Bojana

Ulcinj

De meest zuidelijke kustplaats van Montenegro staat vooral bekend om haar 13 kilometer lange zandstrand “Velika Plaža” en het oude stadscentrum met rijk cultureel en historisch erfgoed. De gemeente Ulcinj telt ongeveer 30.000 inwoners, het merendeel is etnisch Albanees. Deze plaats kenmerkt zich om zijn oosterse uitstraling door onder andere oude Turkse (Ottomaanse) herenhuizen, moskeeën en de indrukwekkende oude stadsmuren.

Ten zuiden van de stad stroomt de Bojana rivier in de Adriatische Zee. Deze rivierdelta is erg mooi en een belangrijke plaats voor (trek)vogels. Het is de verbinding van het Skadarmeer met de zee. De uitlopers van de rivier hebben een eiland gevormd van circa 5 km2: het eiland Ada Bojana. Dit eiland is ook een trekpleister voor naturisten, maar sinds enkele jaren ook een van de betere kitesurf en windsurf locaties aan de Adriatische Zee!

In de 19e eeuw verging het schip “Merito” in de monding van de rivier. Rondom het wrak begon de rivier sediment af te zetten en begon het eiland zich te vormen. Eigenlijk is het dus een kunstmatig gevormd eiland, van inmiddels ruim 5 km2. De rivier Bojana vormt een natuurlijke grens tussen Montenegro en Albanië.

De zoutpannen van Ulcinj (een gebied waar zeezout wordt gewonnen: Solana) is ook een hotspot voor vogelaars in Montenegro. Hier kunt u onder andere flamingo's, pelikanen, reigers en andere bijzondere vogels spotten. Montenegro Reizen organiseert maatwerk reizen voor vogelaars. Bent u geïnteresseerd in een vogelreis naar Montenegro, neem dan vrijblijvend contact met ons op.