Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Montenegro voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Montenegro Reizen met ANVR en SGR

Klimaat en Natuur

“Jacques Cousteau meent dat de Adriatische kust het puurste deel van de Mediterranee is, terwijl Lord Byron Montenegro typeert als de plek waar het allermooiste contact tussen aarde en zee te bewonderen is.”

De Montenegrijnse overheid heeft het land in 1991 uitgeroepen tot eerste ecologische staat van de wereld. Het was in eerste instantie slechts een letter op papier, maar de overheid en bevolking tonen steeds meer initiatief en bewustzijn om de prachtige en diverse natuur van Montenegro te beschermen. Toch kom je nog op te veel plaatsen zwerfafval tegen.

Het kleine land biedt een enorme en unieke verscheidenheid aan natuur. Het wordt gerekend tot de mooiste landen van de wereld en wordt ook wel de parel van de Middellandse Zee genoemd! Men vindt er heerlijke stranden, baaien, imposante bergen die tot de azuurblauwe zee reiken, wilde rivieren, heldere bergmeren en historische steden. Montenegro geniet zowel in zomer en winter van een kleurrijke flora. Er is geen plaats waar op zo’n klein gebied zoveel natuurlijke contrasten te vinden zijn. De schoonheid van het land overtreft de verwachtingen van haar bezoekers. Montenegro is een land dat mensen raakt...

Montenegro telt vijf nationale parken: Lovcen, Skadarmeer, Biogradska Gora, Prokletije en Durmitor. Voor toegang tot alle nationale parken moet entree worden betaald, wat tevens recht geeft op toegang tot de bezoekerscentra. Deze centra geven voornamelijk een beeld van de flora en fauna in de parken. De presentatiewijze is verouderd (Durmitor), maar bij Vranjina (Skadarmeer) is het centrum geheel vernieuwd. Alle parken zijn goed bereikbaar per auto en bieden uitstekende wandel- en fietsmogelijkheden, maar ook zijn bijvoorbeeld kanotochten mogelijk of vissen. Meer hierover bij Zien en Doen!

Montenegro ligt centraal aan de Adriatische Zee tegenover Italië en naast Kroatië (Dubrovnik). Aan de kust heerst een aangenaam mediterraan klimaat. Met 240 zonnige dagen per jaar is het er goed toeven. Het bergachtige binnenland, met toppen boven 2.500 meter, kent daarentegen een subalpien klimaat met milde zomers en sneeuwzekerheid in de wintermaanden. Centraal Montenegro heeft een landklimaat. Tevens kent het land door haar geografische kenmerken microklimaten.

Klimaat en Natuur in Montenegro Klimaat en Natuur in Montenegro Klimaat en Natuur in Montenegro Klimaat en Natuur in Montenegro

De kust van Montenegro is bijna 300 kilometer lang, telt 117 geregistreerde stranden met een totale lengte van 73 kilometer (bron: National Tourism Organization of Montenegro), maar ook talloze plaatsen waar men in alle rust en privacy een duik kan nemen in het kraakheldere water. De stranden liggen aan de schone en heldere Adriatische Zee. De temperatuur van het zeewater is in de maanden mei tot en met oktober tussen de 20 en 28 graden Celsius, zodat het zwemseizoen 6 maanden duurt. De temperatuur van de lucht is gemiddeld in deze periode tussen de 22 en 29 graden Celsius. Direct achter de kust vindt men de bergen en bossen. Door het mediterrane klimaat is het land gezegend met olijfvelden, vijgen- en citrusbomen, oleanders, magnolia’s, palmbomen en kleuren de bougainvilles menig huis vrolijk.

Slechts op een hemelsbrede afstand van 80 kilometer van de kust ligt Nationaal Park Durmitor (“Durmitor”), en in het oosten Biogradska Gora en Prokletije. Het zijn de bekendste berggebieden in Montenegro met uitzonderlijk natuurschoon. Durmitor heeft een subalpien klimaat met lange winters en korte zomers. En opmerkelijk, de herfst is warmer dan het voorjaar. In een gemiddeld jaar ligt er meer dan 120 dagen sneeuw! Skipistes, hoger in de bergen, zijn voor meer dan 150 dagen per jaar bedekt met sneeuw. Op de hoogste gedeelten van Durmitor ligt zelfs de hele zomer sneeuw waar skiliefhebbers hun sport het hele jaar kunnen beoefenen.

Klimaat en Natuur in Montenegro

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Op welke plaats hoeveel nachten? Wat is er te zien en te doen? Wij weten het ! Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives