Vakantie Montenegro

afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Bar

Bar is een havenstad, met omliggend toeristische dorpjes zoals Sutomore en interessante stranden als Buljarica (foto). Stari Bar (Oude Bar) is een historische en culturele bezienswaardigheid. Stari Bar ligt 5 kilometer het binnenland in boven Bar. Na de laatste zware aardbeving van 1979 werd Stari Bar volledig verlaten. De laatste jaren komt deze unieke plaats weer tot leven door traditionele handwerkplaatsen en konoba’s (soort restaurantjes). De ruïnestad heeft een charme en een rijk historisch erfgoed. Tot de bezienswaardigheden behoren de Turkse hamam, de moskee, het 17e eeuwse aquaduct en de orthodoxe kerkjes.

De meeste mensen brengen ook een bezoek aan de “oudste boom in Europa”, een meer dan 2.000 jaar oude olijfboom met een omtrek van ongeveer 10 meter. Bar is overigens bekend om de olijfolie die er geproduceerd wordt van de autochtone olijf Barska Zutica. In december is er een olijffestival.

Een deel van het Skadarmeer hoort bij de gemeente Bar. Het is via de nieuwe tunnel Sozina nog maar een kort ritje naar het meer en naar de hoofdstad. Voor de tunnel wordt tol gerekend.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Budva

Mondaine kuststad
De stad Budva is een van de meest mondaine steden aan de Montenegrijnse Kust. De autovrije oude stadskern wordt door een middeleeuwse stadsmuur omringt, die in de middeleeuwen door de Venetianen gebouwd werd. Binnen de stadspoorten zijn er talrijke pittoreske straatjes waar men gezellig kan wandelen. De architectuur in de oude binnenstad is voornamelijk van Venetiaanse herkomst. Deuren, ramen en balkons zijn in Romeinse stijl van de Venetiaanse republiek gedecoreerd. Er zijn
vier kerken in de oude stad: de kerk van Sint Ivan uit de 7e eeuw, de kerk van de Heilige Maagd (Santa Maria in Punta) uit 840 n.C., de kerk van de Heilige Drie-eenheid uit 1804 en de kerk van Sint Sava.

Lange zandstranden
De rivièra van Budva staat bekend om zijn wijde baaien met zandstranden. Deze zijn meestal in een beschutte baai gelegen en worden omzoomd door dichte subtropische vegetatie. De twee bekendste stranden van Budva zijn het Mogren strand en het mooie Slovenska Plaža dat zich over een lengte van anderhalve kilometer uitstrekt.

Nabij de oude stad ligt het eiland Sveti Nikola dat met zijn kristalheldere stranden tot de populairste badplaatsen van Budva hoort. Het is eiland is een van de populairste bestemming van de locale inwoners. Zij noemen dit strand Havaje (Hawaii).

Gezellige restaurants en avondvertier
Langs de terrasjes op de wandelpromonade beweegt zich gedurende de dag een geanimeerde stroom van vakantiegangers. Voor gezellige restaurants en avondvertier moet u op de Slovenska Obala zijn, de promenade van de stad. Hier kan men genieten van heerlijke visgerechten en andere specialiteiten.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Cetinje

De stad Cetinje is de culturele en historische hoofdstad van Montenegro. De Montenegrijnen noemen deze stad ook wel vaak de “Museumstad” van het land. De historische stadskern bestaat uit gebouwen die vroeger ambassades waren en barokke paleizen die tot de koninklijke familie Petrović toebehoorden. Vanuit deze paleizen regeerden ze eeuwenlang met ijzeren hand over het land.
Ondanks het op het eerste gezicht sombere uitzicht is Cetinje een stad met een hele rijke cultuur. In de vele musea kan e
r kennisgemaakt worden met de Montenegrijnse tradities, folklore, diplomatie en geschiedenis.

Het orthodoxe klooster
Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoort het rijk versierde orthodoxe klooster. De kloosterkerk is gedecoreerd met middeleeuwse wandschilderijen en byzantijnse iconen.
Het klooster is het spirituele centrum van de Montenegrijnse staat. In de schatkamer van de kleine kloosterkerk kunnen relikwieën van onschatbare waarde bekeken worden. Vooral de gemummificeerde hand van Johannes de Doper en een stuk hout afkomstig van het Heilige Kruis spreken ter verbeelding.

Het Museum van Koning Nikola I
Op het centrale plein van de stad is het museum van Koning Nikola I. De koning was voor Montenegro van enorm belang. Dankzij zijn sluwe diplomatie en uitgehuwelijkte kinderen verkreeg Montenegro sterke banden met de belangrijkste vorstenhuizen van Europa. In het museum kan er kennis gemaakt worden met de geschiedenis van de Montenegrijnse koning en zijn volk.
Er is een tentoonstelling van wapens, muntstukken, schilderijen, gala kledij, meubilair en vooral vele waardevolle geschenken die door buitenlandse vorstenhuizen aan Nikola I geschonken werden.

Njeguši
De omgeving rond Cetinje is erg pittoresk. Het bergdorpje Njegusi behoort tot de meest interessante plaatsen. Njegusi is een authentiek bergdorp waar de beroemde prins Petar II Njegoš Petrović geboren werd. Hij was in de 19e eeuw de politieke en religieuze leider van Montenegro. Tevens was hij ook een getalenteerd krijgsman, filosoof en schrijver. Zijn boek “Gorski Vijenac – De Bergkrans” werd in vele wereldtalen vertaald. Het is een epos over de eeuwenlange strijd van het Montenegrijnse volk tegen de Turkse overheersing. Het boek is een meesterwerk van de Montenegrijnse literatuur.
Het dorp Njegusi is ook erg bekend voor de overheerlijke gerookte ham, Njeguski prsut, die hier gemaakt word. Die kan hier geproefd worden met de oud-Slavische drank Medovina. Een alcoholische drank gemaakt van honing.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Danilovgrad

Deze kleine plaats ligt tussen Niksic en hoofdstad Podgorica, en wordt vaak maar voorbijgereden. Toch is er wel wat te zien!

Danilovgrad ligt in de vallei Bjelopavlici. Er is vruchtbare grond en de rivier Zeta stroomt langs het dorp richting de hoofdstad. Er is een treinstation voor de verbinding tussen Niksic en Podgorica.

De regio Bjelopavlici is vernoemd naar de gelijknamige stam die deze gronden eeuwenlang bewoonden en gebruikten. Iedere stam (pleme) had weer eigen broederschappen (b
ratstvo). Lees hier meer over bij Traditie en Cultuur. De naam van deze stam wordt als eerste schriftelijk vastgelegd in 1411 n.C. In de omgeving zijn daar ook sporen van te vinden in bijvoorbeeld Gradina (Martinici).

De plaats Danilovgrad is vernoemd naar de voorganger van prins (en later koning) Nikola Petrovic Njegos, namelijk prins Danilov Petrovic Njegos. Knjaz (prins) Nikola wilde van Danilovgrad de hoofdstad maken van zijn prinsdom. Maar toen alsnog Podgorica en Niksic werden bevrijd van de Turken (Ottomanen), was dit plan snel van tafel.

Andere bezienswaardigheden zijn de ezelboerderij (Farma Magaraca), het prachtige vrouwenklooster Zdrebaonik, en ook het beroemde klooster Ostrog is in de buurt en te bereiken via de nieuwe weg. Vergeet dan niet een kopje koffie te drinken of heerlijk te eten op het panoramische terras van hotel Sokoline.

...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Dubrovnik

Dubrovnik is altijd een bezoek waard. Om er te verblijven of als dagexcursie, dat is een belangrijke afweging. Laat Montenegro Reizen daarin adviseren.

Er zijn bewijzen dat in de zesde eeuw na Christus de plaats waar de oude stad is al bewoond was. In de zevende en achtste eeuw kwamen de Kroaten in de regio en vestigden zich er permanent.

In de middeleeuwen kreeg de stad, destijds Ragusa genaamd, een steeds grotere rol van betekenis in de regio. Met name doordat de Republiek Venetië de s
tad in haar rijk opnam (1205 – 1358) en het uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum tussen oost en west. Nadat de stad weer vrij werd, ontwikkelde de stad zich, naast Venetië en Ancona, tot de belangrijkste handelsstad aan de Adriatische Zee. In de 14e en 15e eeuw kopen de inwoners van Dubrovnik land en eilanden voor de kust, en vergroten zo het territorium.
In de 15e eeuw wordt het een republiek met een eigen munt, vlag en wetgeving etc. Er volgt een periode van economische bloei. In de 17e eeuw zorgen een “economische crisis” en een zware aardbeving in 1667 voor een terugval van Dubrovnik totdat uiteindelijk Napoleon in 1808 de onafhankelijk van de Republiek Dubrovnik beëindigd. Vanaf 1815 wordt de regio Dubrovnik toegevoegd aan de rest van Dalmatië en Kroatië.

Trekpleister nummer 1 is de oude ommuurde stad, Unesco werelderfgoed sinds 1979. Buiten de muren gaat een kabelbaan naar de berg boven Dubrovnik, waarvandaan een prachtig uitzicht is over de stad, zee en Elafiti eilanden. Er is ook een restaurant en u kunt er een tour maken met quads (atv).

Er zijn zelfs speciale Game of Thrones en Star Wars tours in en om de oude stad. Hier zijn namelijk delen van de serie en film opgenomen.

De eilanden Lokrum, Kolocep, Lopud, Sipan, en vooral Mljet (nationaal park), zijn ook prachtige bezienswaardigheden in de buurt van Dubrovnik.
Als dagexcursie kunt u ook naar wijnparadijs Peljesac, naar Korcula (de geboorteplaats van Marco Polo), Mostar en/of Trebinje in Bosnie Herzegovina.

Deze stad ademt historie, maar soms krijg je het gevoel dat het (te) commercieel is geworden.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Herceg Novi

De pittoreske oude stad van Herceg Novi vormt al eeuwenlang de “poort van de Baai van Kotor”. Het is de “jongste” stad aan de kust van Montenegro en is in 1382 gesticht door Stefan Tvrtko I Kotromanic. De plaats heette aanvankelijk Sveti Stefan (opgedragen aan de eerste martelaar van het christendom) en diende als concurrerende handelshaven van Dubrovnik (Ragusa), waar voornamelijk zout werd verhandeld. Al snel veranderde de naam van de nieuwe nederzetting in Novi, wat nieuw betekent. Door het woelige verleden kende de stad verschillende heersers die hun stempel drukten op de architectuur van de stad. Onder meer Ventianen, Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers, Turken (Ottomanen), Habsburgers en Russen hebben hier geregeerd en hun cultureel en historisch erfgoed achtergelaten.

De oude stad bestaat uit gezellige steegjes, rijk versierde kerken en het centrale plein met een mooie klokkentoren, Tora of Sat Kula. In de stad zijn vier forten gebouwd waarvan de Kanli Kula het grootste is. In deze amfitheatervormige burcht worden in de zomer vaak theatervoorstellingen, concerten en festivals georganiseerd. Een ander fort genaamd Forte Mare dient als openlucht zomerbioscoop. Fort Spanjola is door de Spanjaarden gebouwd.

Het achterland van de stad wordt gevormd door het zuidelijkste en hoogste punt van de Dinarische Alpen, het Orjen Gebergte, met een hoogste top van 1.895 meter. De Orjen is een populaire plek voor recreatie: wandelen, fietsen, paragliden etc. In de wintermaanden ligt hier niet zelden een flink pak sneeuw! Onder de rubriek Nationale Parken vindt u meer informatie over dit indrukwekkende gebergte.

Herceg Novi heeft door haar ligging een sub-tropisch microklimaat. Tijdens het voorjaar, zomer en najaar schommelt de temperatuur van het zeewater tussen 22 en 28 graden Celsius, wat het mogelijk maakt om ruim 5 maanden per jaar heerlijk te zwemmen. Een stad met zeer veel zondagen en zonuren. Kortom, het is hier heerlijk toeven.

Een groot deel van schiereiland Lustica hoort bij gemeente Herceg Novi, maar ligt aan de overzijde van het stadje. Op dit schiereiland zijn enkele populaire strandjes waar in het toeristische seizoen dagelijks bootjes naartoe varen, als een soort watertaxi. Veel toeristen, maar ook de lokale bevolking, maken hier gebruik van als dagexcursie. Zo komt u ook bij eiland Lastavica dat in de opening van de baai ligt met een imposant fortificatie Mamula erop. Of bij fort Arza, de Blauwe Grot (Plava Spilja), stranden Zanjice en Miriste, en strand Dobrec.

Herceg Novi staat ook bekend om haar vele culturele en muzikale festivals. Vele daarvan worden gehouden op het fort en openlucht theater Kanli Kula.

Langs de kust loopt een zeven kilometer lange wandelboulevard waar men kan kennismaken met de mediterrane tot subtropische plantengroei waar de rivièra van Herceg Novi zo bekend om is. Palmbomen, mimosa, camelia, oleander, bougainville, bananenplanten, kiwi, kaki, citrusvruchten en de magnolia grandiflora zorgen voor een aangename schaduw.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Klooster Ostrog

Manastir (klooster) Ostrog ligt ongeveer 15 km ten zuiden van Nikšić. Het orthodoxe klooster van Ostrog is gelegen op een massieve rots en is het bekendste heiligdom van Montenegro. Het klooster werd in de 17e eeuw door de metropoliet van Herzegovina, Vasilius, gebouwd. Gedurende zijn leven verwezenlijkte Vasilius talrijke wonderen. Na zijn dood werd hij heilig verklaard en begraven in de kloosterkerk.

Pelgrimsoord van Orthodoxen, Katholieken en Moslims
Het klooster van Ostrog behoort tot d
e meest bezochte bedevaartsoorden op de Balkan. Van alle uithoeken van de wereld komen pelgrims naar deze heilige plaats. Zowel Orthodoxen, Katholieken en Moslims geloven dat de gemummificeerde overblijfsels van Vasilius wonderbaarlijke en helende krachten heeft.

Relikwieën en gouden iconen
Het pelgrimsoord bestaat eigenlijk uit twee kloosters. Het beneden-klooster met de Kerk van de Heilige Drie-eenheid (Heilige Drievuldigheid of Triniteit) werd gebouwd in 1820 en het boven-klooster dat uit een rots lijkt gehakt te zijn (gelegen op 900 m hoogte). Het bovenste-klooster bestaat eigenlijk uit twee rotskerken die met indrukwekkende iconen versierd zijn en waar het lichaam van de Heilige Vasilius bewaard worden.

Volgens lokaal gebruik hoort bij een bezoek aan Ostrog dat het boven-klooster te voet wordt bereikt vanaf het beneden-klooster. Via dit een pelgrimspad is het circa een half uur wandelen tot aan het boven-klooster. Maar wanneer het erg warm is in de zomermaanden, dan is het natuurlijk misschien neter om meteen naar boven te rijden.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Kolasin

Kolasin is in de 17e eeuw door de Turken gesticht als een bastion op een kruispunt van wegen en sinds 1878 hoort het officieel bij Montenegro.

In het centrum is een klein museum over de stad en regio, zoals bijna iedere stad in Montenegro heeft: zavicajni muzej (streekmuseum). Tevens voor de liefhebbers een kleine maar gevarieerde botanische tuin met een rijke verzameling van endemische planten, bloemen en kruiden, opgericht door een particuliere initiatiefnemer.

Het bergstadje met een op
geknapt centrum ligt op 960 meter boven de zeespiegel. Omringd door bergen en bossen is het er heerlijk toeven. In de wintermaanden is het een gezellig skioord met op 9 km van de stad een goed skicentrum (www.kolasin1450.com is de site van het skigebied). In de zomermaanden zijn de heuvels, net als in Oostenrijk, perfecte oorden voor wandelingen en jeepsafari’s of om een van de boeren katun’s (zomerverblijf van herders) te bezoeken om te zien hoe er traditioneel gebladerde kaas wordt gemaakt.

Kolasin ligt nabij nationaal park Biogradska Gora en aan de Moraca rivier in de gelijknamige kloof. Het kan ook een goede uitvalsbasis zijn om Podgorica te bezoeken, het Moraca-klooster, nationaal park Biogradska Gora, en eigenlijk is heel noordoost Montenegro hiervandaan als dagexcursie relatief goed bereikbaar (Bijelo Polje, Berane, Plav en nationaal park Prokletiije).

Berghotel Bianca Resort is een leuke stop in het dorp om in een prachtige ambiance wat te drinken. Wilt u echt genieten, verblijf dan in dit geweldige hotel met heerlijke spa-faciliteiten.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Kotor

De gemeente Kotor telt circa 25.000 inwoners, waarvan de oude stad het middelpunt is. Kotor is een oude haven- en handelsstad, gelegen aan de Baai van Kotor ("Europa's meest zuidelijke fjord"). De oude stad wordt omringd door een vestingmuur en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dit samen met de steile uit de zee oprijzende rotswanden van het Orjen en Lovcen gebergte, maakt het tot een van de meest spectaculaire mediterrane landschappen.

De oude stadskern is gebouwd ten tijde van
de Nemanjic dynastie (van de 12e tot einde 14e eeuw). Tussen 1420 en 1797 viel Kotor en zijn omgeving onder het gezag van de republiek van Venetië, wat van grote invloed is geweest op de architectuur. Daarna kwam het onder Oostenrijk-Hongaars (Habsburgse Rijk) bestuur.

Het is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Montenegro en wordt jaarlijks door meer dan 300.000 toeristen bezocht. De binnenstad heeft gezellige pleintjes, restaurantjes en terrasjes, nauwe straatjes, boetiekjes, hotels en veel cultuurhistorische bezienswaardigheden zoals: de kathedraal van de heilige Tryphon uit de 12e eeuw, de orthodoxe kerken van St. Lucas (Sveti Luka) uit 12e eeuw en St. Nicolaas (Sveti Nikola) uit de 20e eeuw, de klokkentoren uit de 8e eeuw en het maritieme museum van Kotor.

De doorzetter kan via een trappen- en padenstelsel naar de fortificatie St. Johannes (locaal Sveti Jovan) klimmend wandelen tot een hoogte van 280 meter boven de zeespiegel. Vergeet de fotocamera niet, want vanaf dit punt is de beloning een adembenemend uitzicht over de ommuurde oude stad, de haven en de Baai van Kotor. Onderweg zijn enkele rustplaatsen ingericht.

Vanuit Kotor kunt u het nationaal park Lovcen bezoeken met het bekende Njegos mausoleum, recreatiegebied Ivanova Korita, cultureel- en historisch centrum Cetinje en traditionele hamrokerijen bezoeken (met proeverijen uiteraard!) in Njegusi. Vanuit Kotor volgt u 26 haarspeldbochten tot een hoogte van 950 meter boven de stad, waarvandaan u de mooiste vergezichten heeft over de Baai van Kotor tot de open zee!
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Nevidio Canyon

Canyon Nevidio (ne vidio = ongezien) is pas in 1965 volledig ontdekt. De canyon is uitgeslepen door de Komarnica rivier, die ook door een idyllische vallei stroomt. Hier en daar wat (verlaten) huizen, of alleen in de zomer bewoond, en verder heel veel groen. Hier kun je uren in alle rust wandelen of mountainbiken. De bron van de Komarnica rivier ligt in het Durmitor gebergte, dan snijdt het door de Nevidio canyon (op sommige plaatsen slechts enkele tientallen cm breed) en kabbelt na dat geweld door de vallei. Wat een prachtige contrasten.

Ondanks dat de Komarnica vallei nu voornamelijk is verlaten, werd de regio al in de twaalfde eeuw genoemd, en hoort sinds 1918 bij de gemeente Savnik.

De canyon is 4 km lang, en tijdens de onvergetelijke excursie canyoning ga je 3,5 km langs watervallen, bronnen, spleten, moet je zwemmen, springen en klimmen.

Er zijn steeds meer aanbieders van canyoning excursies. Maar let op, deze excursie is niet zonder risico's. Montenegro Reizen werkt samen met organisatoren die voldoen aan de eisen van het ministerie van Toerisme. U kunt deze excursies vooraf reserveren. Kijk ook op de pagina excursies.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Niksic

De gemeente Niksic is met haar oppervlakte een van de grootste gemeenten van Europa. Wat inwoneraantal betreft de tweede stad van Montenegro.

De stad Niksic heeft een wijds centrum, waar ’s avonds duizenden mensen flaneren op de “korzo”, zoals de locals het noemen. De stad zou bijna de hoofdstad van Montenegro zijn geworden, maar verloor de strijd van Podgorica. Bezienswaardig in en om Nikšić: Crvena Stijena (de rode rots) een archeologische vindplaats uit het paleolithicum (oude steentijd)
nabij de grens met Bosnië, de Romeinse brug over de Moštanica rivier uit de 3e eeuw n.C. (probeer niet te letten op al het zwerfafval eromheen), het meer Krupac waar veel inwoners van Nikšić in hun vrije tijd gaan zwemmen en ontspannen. Het meer bevindt zich ten westen van de stad in de richting van Trebinje (in de wijk Kočani) en staat niet goed aangegeven.

Het meer Slano, met de vele eilandjes is ook een fotostop waard, maar daar hebben wij nog geen toeristische activiteiten gezien.

Verder heeft de stad een berg met een beschermd bospark: Trebjesa. Naar deze heuvel is de enige Montenegrijnse bierbrouwer genoemd. In 2012 is het hotel-restaurant gelegen op de top van berg heropend na een flinke renovatie. Het ligt 5 autominuten van het stadscentrum en biedt uitzicht over de hele stad, vooral vanaf het buitenterras. Er is ook een 6 km lang mountainbike pad en er zijn fietsen te huur. Leuke plek om te lunchen of te bezoeken als u in de buurt bent. Wilt u hier overnachten? Dat kan, Montenegro Reizen werkt met dit hotel samen. Leuke wetenswaardigheid: het ontwerp van het hotel symboliseert een vogel met gespreide vleugels. Een hotelgast (en Italiaanse industrieel) Giuseppe Calabrese vond het zo mooi, dat hij door dezelfde Montenegrijnse architect een soortgelijk object nabij Bari liet bouwen.

Er is tevens een fietsroute uitgezet dat langs de belangrijkste wetenswaardigheden gaat.

Ook vanaf het fort Niksic Bedem heeft u een uitzicht over de stad en omgeving. Soms worden hier openlucht concerten gegeven.

De stad heeft een eigen streekmuseum dat is gevestigd in het voormalige paleis van koning Nikola I Petrovic Njegos. Hier wordt cultureel-historisch erfgoed gepresenteerd.

15 km ten zuiden van de stad vindt men bedevaartsoord klooster Ostrog. Daar is een apart item voor gemaakt op onze website.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Perast

Perast is een unieke plaats dat ook op de werelderfgoedlijst staat van Unesco. Sinds 2010 is het dorpje autovrij vanaf mei tot en met oktober voor bezoekers.

Perast dankt haar naam aan de Illyrische stam Pirusta. Zij waren echter niet de eerste inwoners, want in de grot Spila nabij Perast zijn overblijfselen gevonden van eerdere bewoning.

Deze kleine barokke plaats beleefde haar glorietijd in de 17e en 18e eeuw. Toen had dit kleine dorpje meer dan 100 schepen waarmee handel werd gedreven.
De inwoners van Perast leefden van de zeevaart en de zeevaarders stonden bekend om hun dapperheid en bedrevenheid in het vak.

Perast was in de Venetiaanse tijd het kloppende hart van de Baai van Kotor en had een eigen zeevaartschool, dat in Europa hoog stond aangeschreven. Perast staat bekend om zijn rust en de uitbundige hoeveelheid barokke architectuur.

Perast ligt aan de voet van de berg Sveti Ilija of Kason (873 m) en tegenover Verige, het smalste deel van de Baai van Kotor (slechts 300 meter). Hiervandaan kan het nautische verkeer goed worden bekeken.

Tegenover Perast zijn twee kleine eilanden: St. Joris (Sveti Djordje) en Onze Vrouwe van de Rots (Gospa od Skrpjela, Lady of the Rock). Het eiland Gospa od Skrpjela is een kunstmatig eiland dat gebouwd is op een rots midden in de zee. In 1452 hebben twee zeevaarders bij de rots een beeld van de heilige maagd Maria gevonden en zo is het bedevaartsoord ontstaan. Het eiland groeide gestaag doordat de bewoners steeds een steen meenamen naar de rots. In 1630 is er uiteindelijk een kerk op gebouwd. Het kerkeiland is tevens een museum en kan per boot bezocht worden. Er zijn voldoende aanbieders ter plaatse. De kerk zelf is eigenlijk meer een museum te noemen met een uitgebreide tentoonstelling van kunst en cultuur uit dit deel van de Baai van Kotor. Sla dit niet over!

Op het eilandje Sint Joris (Sveti Djordje) staat een kerk (klooster) uit de 17e eeuw, met een begraafplaats. Dit eiland kan niet worden bezocht.

De handel en de stad bloeiden vanaf begin 15e eeuw tot het einde van de 18e eeuw. Dat is goed terug te zien in het cultureel en historisch erfgoed van Perast, met prachtige katholieke en orthodoxe kerken, negen verdedigingstorens (zoals bijvoorbeeld de Toren van het Heilige Kruis) en kapiteinspaleizen. Haar glorietijd bereikte zijn piek in de 18e eeuw toen de vloot van Perast wel honderd schepen telde en er vier scheepswerven waren.

Belangrijke bezienswaardigheden van Perast zijn verder de St. Nicolaaskerk (Sveti Nikola), die met zijn 55 meter hoge klokkentoren het stadsbeeld van Perast bepaalt en het stadsmuseum.

Naast de twee kerken op de eilanden heeft Perast nog 4 kerken op het vasteland die in gebruik zijn en nog enkele die niet in gebruik zijn of vanwege hun staat niet gebruikt kunnen worden. Veel religie voor zo een klein dorpje.


...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Pljevlja

Er is in de tweede eeuw na Christus een Romeins municipium geweest in de buurt van het huidige Pljevlja. Er zijn enkele opgravingen gedaan en de vondsten liggen in het stadsmuseum. Het zou een van de grootste Romeinse steden van de Dalmatische provincie kunnen zijn geweest. Op enkele hectaren oppervlakte, onder een relatief dunne laag grond zijn de contouren van een Romeinse stad herkend: stadwallen, gebouwen, straten en necropolen.

De huidige stad doet wat armoedig aan, vervallen straten e
n huizen, open kolenvelden naast de stad, een kolencentrale, maar er zijn “verborgen” bezienswaardigheden.

Stadspark Vodice was ooit onderdeel van het kloostercomplex Heilige Drie-Eenheid en heeft mooie wandelpaden. Het park wordt in tweeen gedeeld door het riviertje Breznica, waar twee kunstmeertjes zijn gemaakt en een viskwekerij. In het park zijn ook het stadion te vinden en een trimbaan, maar het blijft voornamelijk een park waar inwoners van Pjevlja op warme zomeravonden gaan wandelen.

De bekendste bergketen is Ljubisnja. Samen met Durmitor en Maglic, vormt Ljubisnja een driehoek van bergketens die worden gespleten door de rivieren en hun kloven: Tara, Draga, Piva en Cehotina. De kleine Ljubisnja (Mala Ljubišnja 1991m) en de grote Ljubisnja (Velika Ljubisnja) vormen het massief met als hoogste top Dernecist (2.238 meter). Het is een bosrijk gebied, voornamelijk bedekt met naaldbossen. Er is dan ook houtindustrie. Ljubisnja is rijk bedeeld met waterbronnen en beekjes. Het interessantste is de rivier Draga die uiteindelijk in de Tara uitmondt, en op het smalste deel van haar kloof slechts 10 meter breed is en wel 600 meter diep! Dit is bij de plaats Tijesno.

Toeristische trekpleisters zijn verder:

klooster Dubocica: 16e eeuws klooster en kerk van Sveti Nikola. Toen aan de rivier de Cehotina een kunstmeer werd gemaakt, werd het klooster uit het dorp Dubocica verplaatst 11 km verderop naar het dorpje Otilovici. Bijzonder is de iconostase, fresco’s en kerkelijk meubiliair. Sveti Vasilije van bedevaartsoord Ostrog heeft hier 6 jaar gediend.
Husein Pasina Dzamija (de moskee van Pasha Husein) gebouwd in 1562. Het geld als een topstuk van oosterse bouwkunst en architectuur. De pasha Husein Boljanic, die uit het dorpje Boljanici nabij Pljevlja kwam, maar in Turkije moslim was gemaakt en opgeleid tot pasha, bouwde de moskee naar voorbeeld van een medres van pasha Mehmed Sokolovic uit Carigrad (Istanbul). Het is zeer fraai gedecoreerd en er woord een afschrift van de koran bewaard uit de 16e eeuw.
klooster Heilige Drie-Eenheid: eeuwenlang was dit klooster een belangrijk literair centrum en voor het dupliceren (overschrijven) van (heilige) geschriften. Het was ook een belangrijk toevluchtsoord gedurende de 450 jaar Turkse overheersing, niet alleen voor oud Montenegro, maar ook voor delen van Servië en delen van Bosnië. Verder veel religieus erfgoed voor de (Servisch)-Orthodoxen.
het stadsmuseum bevindt zich in het huis van cultuur in het centrum van Pljevlja met een archeologische, etnografische en historische tentoonstelling.

In Pljevlja komen twee geloven samen, het orthodox-christelijke geloof en de islam. Dit heeft natuurlijk zijn weerspiegeling op de cultuur. Moskeeën, kerken en kloosters. Maar je kunt sommige invloeden ook proeven in de keuken: stap eens binnen in "cevabdzinica" Trebovina (naast de beroemde moskee) en geniet van heerlijke cevapcici (gegrilde gehakt worstjes).

De actieve toerist kan hier in de omgeving van Pljevlja wandelen (Ljubisnja) en moutain biken, maar ook paardrijden in Kosanica (Mount Joy Ranch).
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Podgorica

Podgorica is de hoofdstad van Montenegro en daarmee het officiële, commerciële en culturele centrum van Montenegro. De stad heeft circa 200.000 inwoners. Veel inwoners uit het noorden van Montenegro zijn naar Podgorica getrokken om te studeren en werken. De naam stamt uit 1326 en Podgorica is gebouwd tussen vijf rivieren, de Zeta, Moraca, Ribnica, Cijevna en Sitnica. Het grootste deel van de stad werd verwoest tijdens WO II. Podgorica is derhalve relatief "nieuw", met moderne gebouwen, brede straten (boulevar) en stadsparken, maar ook met grijze blokken appartementen uit de jaren zeventig. Er is een levendig nachtleven.

Podgorica is ook hoofdstad van een aantal culturele evenementen en er zijn enkele theaters, zoals Crnogorsko Narodno, Gradsko en Dodest. Nog meer culturele en historische monumenten in en rond Podgorica zijn Sahat-kula Adzi-pasa Osmanagica (klokkentoren), de ruïnes van Grad Nemanjica, overblijfselen van de stad Doclea (3 km ten noorden van de stad, circa uit het jaar 100 n.C.), Stara Varos en Vezirov most. Podgorica heeft uitstekende transit verbindingen met andere steden en regio's van Montenegro.

Op negen kilometer van de stad is de internationale luchthaven. Tegenwoordig is via het de Sozina tunnel slechts circa 30 minuten rijden van zee naar Podgorica.

Waar de rivieren Ribnica en Moraca samenkomen vindt op 19 januari een orthodox christelijke traditie plaats, waarbij in het ijskoude water wordt gedoken naar het heilige kruis (zie foto). De Cijevna rivier wordt ook wel de Montenegrijnse Niagara watervallen genoemd. Ook zijn vanuit Podgorica mooie autotochten te maken in de omliggende bergen.

In Podgorica is ook een heel groot winkelcentrum Delta City met restaurants, bioscoop en winkels. Ruime parkeerfaciliteiten aanwezig. Maar ook in het centrum zijn veel winkels, terrasjes, clubs en restaurants.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Rijeka Crnojevica

Prachtig is ook het authentieke Rijeka Crnojevića, dat in het uiterste noordwesten van het park gelegen is.
Per auto is Rijeka Crnojevica goed te combineren met een wijnroute door de regio Crmnica. Of als u via de roads of old Montenegro naar Cetinje rijdt (of andersom). Neem de tijd en rijdt een panorama route.
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Risan

Risan is waarschijnlijk de oudste Montenegrijnse kustplaats die permanent bewoond is gebleven en hoort administratief bij de gemeente Kotor. Er zijn prehistorische grotschilderingen ontdekt in het nabijgelegen Lipci welke te bezichtigen zijn. Risan heette in vervlogen tijden Rhizon en Risinium. Het dateert uit de 3e eeuw voor Christus en is waarschijnlijk gesticht door een Illyrische stam. In de oudheid heette de Baai van Kotor eigenlijk de Baai van Risan: Sinus Rhizonicus.

Risan was zelfs e
ven de hoofdstad van het Illyrische rijk en bloeide het meeste op tijdens de heerschappij van koningin Teuta die vanuit deze plaats regeerde.

Nadat het Romeinse rijk in de regio onder andere Risan overnam krijgen de inwoners Romeinse burgerrechten van keizer Octavius Augustus. In de stad zijn overblijfselen van Romeinse mozaïeken te bewonderen. Daarna vestigden Slavische stammen zich in de regio. In de eeuwen die volgden, kwamen en gingen bezetters als: Ottomanen (Turken), Italianen (Republiek Venetië) en Habsburgers (Oostenrijk-Hongaarse Rijk).

Achterin het dorp staan veel traditioneel opgestelde stenen huizen en gaan oude bergweggetjes de steile hellingen op die ooit verbeterd zijn door de Habsburgers en nu een mooie wandelroute zijn.

Verder zijn in het dorp enkele strandjes, cafeetjes, winkeltjes en het eerste bejaardencentrum van Montenegro (verbouwd en vernieuwd onder andere met behulp van de Nederlandse Stichting Westerheem).
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Savnik

Savnik is historisch gezien eigenlijk een zeer jong dorpje. Het is pas in 1861 gesticht toen een priester zich in het dal vestigde aan de rivierbedding. Snel vestigden anderen uit Montenegro en uit Herzegovina zich eromheen en zo ontstond een dorpje. Savnik kreeg ten tijde van Tito’s socialistische Joegoslavie ook een fabriekje (zoals bijna elke stad of dorp in het toenmalige land) om de werkgelegenheid te stimuleren. Inmiddels ligt de boel al jaren stil en lijkt het een troosteloze bedoening, terwijl de omgeving juist zo mooi en bijzonder is. Maar misschien zal het dorp ook “jong sterven”, want er zijn plannen om het net als Piva (Pluzine) onder te laten lopen voor een waterkrachtcentrale. Een lokaal fenomeen is het riviertje Savnik, dat soms zomaar opdroogt en stilvalt, en dan weer op gang komt. Hoe dat komt? Daar moet u ter plaatse proberen achter te komen…

Even buiten het stadje is het dorpje Petnjica. Enkele tientallen boeren huisjes, maar ook een bijzonder monument. Uit dit dorpje komt een broederschap met de achternaam Karadzic, waarvan Vuk Stefanovic Karadzic (1787 - 1864) een afstammeling is. Vuk Karadzic was een Servische linguïst en taalhervormer. Hij geldt als de grondlegger van de moderne Servische (Servo-Kroatische) literaire standaardtaal. Zijn basisregel was "Schrijf zoals je praat en lees zoals het is geschreven". Hij geldt als een belangrijk historisch figuur in de regio.

De laatste getemde canyon is nabij Savnik te vinden. Canyon Nevidio (nevidio = ongezien) is pas in 1965 volledig ontdekt. Op sommige plaatsen is de kloof zo smal dat er nauwelijks daglicht komt. Een paar honderd meter voor de ingang in de kloof is de grote waterval Grabovina. Avonturiers gaan als de waterstand het toestaat in wetsuits door de kloof. Het traject is 3,5 km lang en vol spanning en avontuur: watervallen, nauwe doorgangen, schuimende waterbronnen. Het moeilijkste deel is de kamikaze doorgang: een 80 meter lange spleet dat soms maar 25 cm breed is. U moet weten dat als u er aan begint er geen weg terug is! Er zijn meerdere aanbieders van canyoning excursies. Montenegro Reizen werkt samen met organisatoren die voldoen aan de eisen van het ministerie van Toerisme. U kunt deze excursies vooraf reserveren. Kijk ook op de pagina excursies.

Een leuke wetenswaardigheid is dat het boek "Het Land Achter Gods Rug" van A. de Doolaard, zich voornamelijk rondom Savnik afspeelt. Dit boek is een aanrader als u van cultuur en historie houdt. U zult tijdens uw bezoek aan Montenegro de ziel van het land beter begrijpen.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Shkoder

Shkodër (Shkodra) ligt in het uiterste Noorden van Albanië en is een van de oudste en meest historische plaatsen van Albanië. De stad is een belangrijk economisch en cultureel centrum en ligt aan de voet van de Albanese Alpen, de gebergten Theth en Valbona. Het stadje aan het meer van Skadar en ligt daarmee aan de natuurlijke grens met Montenegro. In het stadscentrum is een kleine boulevard waar je, samen met de Albanezen in cafés, bijvoorbeeld van een heerlijk sterke Turkse koffie kunt genieten. Tevens zijn er diverse authentieke restaurantjes met de lokale Albanese keuken te vinden. Het is een niet erg toeristische, relatief rustige stad waar opvallend veel mensen de fiets pakken. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Rozafa kasteel, de Mesi brug, het fotomuseum van Marubi of het historisch museum. Maar u kunt ook naar Kruja of zelfs een dagje naar Tirana. Lees meer over Albanie, de steden en parken op onze andere website www.albaniereizen.nl....
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Sveti Stefan

In de 15e eeuw besloten voorname families uit de Pastrovici regio om zich op het eilandje te vestigen en daar een vestingstadje te bouwen. Het was een vissersdorpje en handelscentrum geworden en de inwoners voelden zich er veilig van de Turken en piraten. Op het einde van de 19e eeuw en aan het begin van de 20e eeuw verlaten steeds meer inwoners Sveti Stefan (en Montenegro, vaak naar de Verenigde Staten van Amerika) op zoek naar een beter bestaan.

Pastrovici heeft een interessante geschieden
is en wordt voor het eerst in het jaar 1355 n.C. in schriftelijke documenten genoemd. De Pastrovici-stam was verdeeld over 12 broederschappen (bratstva). De regio is genoemd naar een afgezant van keizer Stefan Dusan (car Dusan), die in dat jaar als vertegenwoordiger c.q. diplomaat naar de republiek Dubrovnik (Ragusa) was uitgezonden. Zijn naam was Nikolica Pastrovica. Het gebied (circa 17 km lang) was van grote betekenis. Doordat de families in 1423 een verband hadden gesloten met de Republiek Venetië, konden zij een gedeeltelijke autonomie behouden. Het was een politiek deal: de Pastrovici inwoners konden militair worden ingezet, oostwaarts tot aan Skadar tegen de Ottomanen (Turken), terwijl zij bescherming genoten van de Republiek Venetie en vrijhandel konden drijven. Dit verband hield stand tot 1797. Sveti Stefan werd jarenlang gebruikt als de plaats van gerechtigheid. Het "stammen-stelsel" was zodanig georganiseerd, dat op Vidovdan, 28 juni (15 juni volgens de oude (juliaanse) kerk kalender), een "zbor" werd gehouden waar uit de 12 stammen/broederschappen (bratstva) 4 rechters werden gekozen en 12 afgezanten (uit iedere stam één). Zij spraken recht en namen alle beslissingen die Pastrovici aangingen voor een termijn van een jaar. De autochtone Pastrovici bewoners zijn nog steeds een hechte gemeenschap, en kennen allemaal hun geschiedenis en afkomst.

Er zijn 3 kloosters in de buurt, die het bezoeken waard zijn: Duljevo, Praskvica en Rezevici.

In de jaren '60 van de vorige eeuw besloot de Joegoslavische regering om dit dorp om te toveren tot een exclusief hotel. De vissershuizen werden omgebouwd tot luxueuze accommodaties en al gauw werd Sveti Stefan één van de meest mondaine badplaatsen in Europa. Hierdoor kreeg het de naam Montenegrijns St.-Tropez.

Sinds die tijd hebben vele koninklijke families hun vakantie in Sveti Stefan doorgebracht: de Engelse prinses Margaret, prinses Christine van Oranje-Nassau en de Italiaanse koning Umberto II. Ook hollywood sterren vonden hun weg naar Sveti Stefan. Tot de bekendste horen Sophia Loren, Doris Day, Geraldine Chaplin, Kirk Douglas, Sylvester Stallone en Claudia Schiffer.

Enkele jaren geleden is het hoteleiland geprivatiseerd en voor een lange termijn wordt het geëxploiteerd door Amman Resorts. Het complex bestaat uit 118 villa's nog geheel in authentieke architectuur van buiten, maar van binnen vol luxe met spa & wellness-faciliteiten. Hierdoor is het echter niet meer, of niet altijd, toegankelijk voor kijkers. U kunt er wel prachtig langs wandelen en door het park naar het nabijgelegen Milocer lopen, waar het tweede pand staat van het complex. Dit was vroeger de zomerresidentie van koningin Marija Karadjordjevic en heet daarom ook Kraljicina Plaza (Koninginnestrand). Ook nu is het resort ontdekt door de rich and famous. Zo trouwde in 2014 tennisser Novak Djokovic op Sveti Stefan.

Prijzen vanaf ongeveer 1.000 euro per dag per kamer, een ligbedje op het strand 50,- euro... Wandelen kost overigens niets...
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Tivat

Inwoners uit omliggende gemeenten praatten tot voor kort laatdunkend over Tivat. Het was in hun ogen een niet veelzeggende plaats, met een marinecomplex “Arsenal” waar schepen en materieel werd onderhouden, als voornaamste werkgever voor de inwoners van Tivat. Toen Joegoslavië uiteen viel, kwam ook die industrie nagenoeg tot stilstand, en raakte de marinebasis in verval. Toen vond men Tivat helemaal niks, ondanks dat de gemeente over prachtige stranden beschikt en een deel van schiereiland Lustica tot haar territorium hoort.

En toen kwam Peter Munck, voorzitter en oprichter van mijnbouwbedrijf en gouddelver Barrick Gold, hij zag en overwon. Met nog een drietal vooraanstaande miljardairs kochten zij “Arsenal” en begon het complex aan een transformatie dat doet denken aan het sprookje van het lelijke eendje… Inmiddels is een groot deel van Porto Montenegro klaar: een nieuw St. Tropez is in de maak. Het gaat om een jachthaven voor superyachts met een heel nieuw dorp op 25 hectare erachter: appartementen, hotels, winkels, international school, zwembaden, restaurants, musea etc. Kijk zelf maar even op www.portomontenegro.com.

Maar dat is niet alles. Het authentieke Tivat dat grenst aan het Tivat van de jet set is voor de bezoeker net zo charmant en in ieder geval authentiek. Een wandelpromenade langs de riva tot aan het stadshaventje Kalimanj, waar de vissersbootjes bescheiden liggen en Montenegrijnen van hun kopje koffie genieten, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is als er een plezierjacht van 100 meter lang aanmeert…

Bezoek eens de stranden van Plavi Horizonti en Bigova of bezoek het middeleeuwse klooster Miholjska Prevlaka...

Maar er is meer. Ga op ontdekkingstocht op schiereiland Lustica, met nieuw gemarkeerde wandelpaden, traditionele stenen huizen, of ga naar een van de visrestaurants in en om Krasici (tegenover Tivat)...
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Ulcinj

De meest zuidelijke kustplaats van Montenegro staat vooral bekend om haar 13 kilometer lange zandstrand “Velika Plaža” en het oude stadscentrum met rijk cultureel en historisch erfgoed. De gemeente Ulcinj telt ongeveer 30.000 inwoners, het merendeel is etnisch Albanees. Deze plaats kenmerkt zich om zijn oosterse uitstraling door onder andere oude Turkse (Ottomaanse) herenhuizen, moskeeën en de indrukwekkende oude stadsmuren.

Ten zuiden van de stad stroomt de Bojana rivier in de Adriatische
Zee. Deze rivierdelta is erg mooi en een belangrijke plaats voor (trek)vogels. Het is de verbinding van het Skadarmeer met de zee. De uitlopers van de rivier hebben een eiland gevormd van circa 5 km2: het eiland Ada Bojana. Dit eiland is ook een trekpleister voor naturisten, maar sinds enkele jaren ook een van de betere kitesurf en windsurf locaties aan de Adriatische Zee!

In de 19e eeuw verging het schip “Merito” in de monding van de rivier. Rondom het wrak begon de rivier sediment af te zetten en begon het eiland zich te vormen. Eigenlijk is het dus een kunstmatig gevormd eiland, van inmiddels ruim 5 km2. De rivier Bojana vormt een natuurlijke grens tussen Montenegro en Albanië.

De zoutpannen van Ulcinj (een gebied waar zeezout wordt gewonnen: Solana) is ook een hotspot voor vogelaars in Montenegro. Hier kunt u onder andere flamingo's, pelikanen, reigers en andere bijzondere vogels spotten. Montenegro Reizen organiseert maatwerk reizen voor vogelaars. Bent u geïnteresseerd in een vogelreis naar Montenegro, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Virpazar

In en nabij deze plaatsen ontstond "Stara Crna Gora" (Oud Montenegro)... Je voelt vervlogen tijden als je hier ronddwaalt...

Virpazar is een klein (vissers)dorpje aan de oevers van het Skadarmeer, met een pleintje, enkele terrasjes, barretjes, hotels, restaurantjes en een supermarkt Voli. Virpazar kan goed als standplaats dienen om centraal Montenegro te ontdekken, natuurlijk voor nationaal park Skadarmeer en voor de zuidelijke kustplaatsen Bar en Ulcinj.

Het dorpje heeft ook een treinst
ation met verbindingen naar Bar (badplaats Sutomore) en hoofdstad Podgorica. De internationale trein Bar – Belgrado stopt niet in het dorp. Op de heuvel boven Virpazar is het gerenoveerde fort Besac te bezichtigen, dat door de Turken (Ottomanen) in de 16e eeuw gebouwd werd. Eeuwenlang lag Virpazar op de grens tussen de orthodoxe en islamitische wereld en was een belangrijke handelsplaats (pazar/bazar = markt).

Vanuit Virpazar zijn bootexcursies te boeken, waarvan de langere ook tot Rijeka Crnojevica gaan (en andersom). U maakt dan een tocht door de meanders waarvan het gedeelte bij Pavlova Strana het mooiste is. In (de buurt van) Virpazar zelf kunt u voor een proeverij ook terecht bijvoorbeeld bij wijnkelder Djurisic in Boljevici, Masanovic of in Brceli bij wijngaard Kopitovic.

Crmnica is een geografische aanduiding voor het gebied ten westen van het Skadarmeer, waar al sinds de 2e eeuw n. C. druiventeelt is bedreven. Er zijn goed aangeduide wijnroutes door de regio uitgestippeld. Ook de grootste aaneengesloten wijngaard van Europa, de Plantaže 13. Jul nabij de luchthaven van Podgorica is een bezoek waard. De wijn wordt bewaard in een honderden meters lang gangenstelsel, dat ooit een luchtmachtbasis was.

U kunt via Montenegro Reizen een (privé)-boottocht reserveren. U kunt op die manier de mooiste plekjes op het meer ontdekken, zoals enkele middeleeuwse kloosters op eilandjes, strand Murici, op zoek naar bijzondere vogels etc.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Zabljak

Zabljak is de uitgelezen uitvalsbasis voor een actieve vakantie. Hier zijn vele afwisselende en gemarkeerde wandel- en fietspaden, en vele andere sportieve mogelijkheden, zoals raften en hiking, maar ook skiën en snowboarden in de wintermaanden horen zeker tot de mogelijkheden. Met name het raften op de rivier Tara door de Tara-kloof (Europa's diepste kloof) is zeer populair, en dat kan op nog geen half uur afstand. Ook steden als bijvoorbeeld Niksic, Pljevlja, Mojkovac, Kolasin (nationaal park Biogradksa Gora) en Pluzine zijn in circa een uur per auto of openbaar vervoer bereikbaar. Of binnen enkele uren historische en toeristische trekpleister in Bosnië (Visegrad) en Servië (Zlatibor).

Nationaal Park Durmitor ("Durmitor") is een bergmassief in het noordwesten van Montenegro met uitzonderlijk natuurschoon. Het staat op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO. Het park is vanaf de kust uitstekend bereikbaar over de nieuwe weg die de Baai van Kotor met nationaal park Durmitor verbindt. Over de weg slechts 140 kilometer en dat betekent in tweeënhalf uur comfortabel rijden bent u van het strand op de piste, of vice versa.

Het panorama vanuit Zabljak bestaat uit tal van bergtoppen, scherpe kloven, besneeuwde bergkammen, uitgestrekte weiden, oude bossen en unieke bergmeren. Het gebied is rijk aan flora en fauna. Durmitor heeft een subalpien klimaat met lange winters en korte zomers. In een gemiddeld jaar ligt er meer dan 120 dagen sneeuw!

Het stadje Zabljak ligt in het hart van Durmitor, dat omringd wordt door 23 bergtoppen van meer dan 2200 meter hoogte en 18 bergmeren. Zabljak, gelegen op gemiddeld 1450 meter hoogte, is de hoogstgelegen gemeente op de Balkan. De gemeente Zabljak telt zo'n 5.000 inwoners.

De gemeente Žabljak is rijk aan cultureel historische monumenten. Naast Riblje Jezero (Vismeer) en in Bare Zugica (plassen van Zugic) zijn vooral grafstenen van bijna 8 eeuwen oud interessant. Boven Lever Tara zijn de overblijfselen van Pirlitor, een middeleeuwse stad uit de XIV eeuw. Deze stad was de belangrijkste verbinding tussen het middeleeuwse Dubrovnik en het binnenland van de Balkan.

In de directe omgeving van de gemeente Žabljak is een scala aan andere cultureel historische monumenten, zoals de Romeinse stenen brug over de Bukovica, en in de buurt van Savnik Mljeticak - de plaats waar Smail – Aga Cengic werd gedood, Tito's grot in de buurt van Crno jezero (Zwarte Meer) waarin Josip Broz Tito met zijn staf tijdens WO II heeft gebivakkeerd en een aantal zeer belangrijke beslissingen met betrekking tot de acties van partizanen heeft genomen.

Crno Jezero (Zwarte Meer), traditionele gerechten proeven, jeep safari, met de kabelbaan een top beklimmen, vanaf een terrasje de locals aanschouwen, over de lokale weggetjes rijden en kijken wat de mensen zoal doen...

Zabljak was in de jaren voordat Joegoslavië uiteen viel een zeer populaire zomer- en winterbestemming voor bezoekers uit alle republieken van het voormalige Joegslavie. Zabljak had zelfs een landingsplaats voor vliegtuigen uit Belgrado.

U kunt bij Montenegro Reizen veel activiteiten en excursies boeken in nationaal park Durmitor.


...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam