Vakantie Montenegro

afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

nationaal park Biogradska Gora

Eeuwenoud oerbos
Het Biogradska Gora Nationale Park omvat 5650 ha en is een nationaal park sinds 1952. Een deel van het huidige nationale park was al in 1878 door koning Nikola I tot natuurreservaat uitgeroepen en verbood er de jacht. Dat maakt het een van de oudste beschermde natuurgebieden van de wereld. Biogradska Gora is gelegen in het noordoosten van Montenegro nabij de plaatsen Kolasin en Mojkovac.

Bergmeren en wandelen
Botanisten hebben in het park 25 plantenfamilies en 64 verschil
lende boomsoorten ontdekt. In het hart van het park ligt het glaciale Biogradska meer. In het park zijn er 4 glaciale meren die bekend staan als “bergogen”. Het Biogradska meer is het grootste en is gelegen aan de voet van de hoogste bergtoppen van de Bjelasica: Crna Glava (2139 m), Zekova Glava (2117 m) en Troglava (2072 m). In de zomer zwemmen mensen in het Biogradska meer. Er is een bijna 3 km lang wandelpad aangelegd om het meer heen, dat ook door het oerbos gaat. Bomen kunnen hier wel 50 meter hoog zijn en meer dan 400 jaar oud!

Bij de parkeerplaats zijn ook enige kampeerplaatsen aangelegd en zijn er mogelijkheden om te barbecuen. Alle delen van het park zijn toegankelijk, zelfs de hoogste bergtoppen. Het park is een waar paradijs voor natuurliefhebbers.

Flora en fauna
Er zijn 2000 bomen- en plantensoorten, 80 soorten vlinders en ongeveer 200 vogelsoorten. 350 soorten insecten en de typische zoogdieren voor het binnenland van Montenegro: beer, wolf, ree, vos, eekhoorn en hazen.

Cultureel erfgoed
In en om het park Biogradska Gora ook cultureel erfgoed. Vele archeologische sites, middeleeuwse kerken en authentieke houten huisjes behoren tot volksarchitectuur. Bezoek maar eens een typische katun en vindt een savardak.

Ski centrum Bjelasica
Nabij Kolašin is het skicentrum Bjelasica, met een van de beste skiterreinen van Montenegro. In het skicentrum zijn er 4 skiliften en 7 pistes. De langste piste heeft een lengte van 4,5 km. Men kan er snowboarden en sinds kort kan er ook ’s nachts geskied worden.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Baai van Kotor

De Baai van Kotor is moeilijk met een pen te beschrijven. Je moet het zien, voelen en beleven. Het wordt gerekend tot de mooiste baaien van de wereld, maar het lijkt eigenlijk meer op een fjord. Unesco-werelderfgoed. Het is vlindervormig en bestaat uit eigenlijk uit 4 baaien (golven): golf van Herceg Novi (Topaljski Zaliv), golf van Tivat, golf van Risan en de golf van Kotor. Vanaf de ingang gaat de baai circa 25 kilometer landinwaarts door smalle doorgangen. De smalste doorgang, Verige, biedt een fantastisch uitzicht op het pittoreske Perast. Andere historische plaatsen zijn Herceg Novi, Risan en Kotor. Tivat is een nieuwer stadje, dat nu in de belangstelling staat door Porto Montenegro (www.portomontenegro.com), een luxueuze jachthaven.

Via de hoofdweg, maar ook de lokale dorpsweggetjes, kunt u bijna de hele baai rondrijden en stoppen waar u wilt. Er zijn veel dorpjes langs het water, maar als u goed kijkt ziet u ze ook op "de tweede ring", veelal verlaten zoals bijvoorbeeld Gornji Stoliv. Vanaf het water is het weer een andere beleving en zult u nieuwe dingen ontdekken. Er zijn ook gemarkeerde wandelpaden die u door de baai voeren op een zekere hoogte boven de dorpjes, langs enkele oudere nederzettingen.

Vele volkeren kwamen, zagen, verbleven en verlieten uiteindelijk de baai: Illyriers, Romeinen, Turken, Fransen (Napoleon), Spanjaarden, Italianen (Republiek Venetië), Habsburgers en allemaal lieten zij hun sporen na.

De Baai van Kotor is een mix van geschiedenis, cultuur, ontspannen op strandjes, watersport, festivals, heerlijk eten, versmarkten, cruiseschepen, jachthaven, hoge bergen: alles.

Hoe mooi is het om hier aan het water wat te drinken of een verse vis van de grill te eten...
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

nationaal park Durmitor

Nationaal Park Durmitor (“Durmitor”) is een natuuroase in het noordwesten van Montenegro, met uitzonderlijk natuurschoon. Het staat sinds 1980 op de lijst van UNESCO werelderfgoed, maar 39.000 ha van Durmitor is al sinds 1952 een nationaal park.

Het is vanaf de kust uitstekend bereikbaar over de nieuwe weg (zie foto) die de Baai van Kotor met nationaal park Durmitor verbindt. Over de weg slechts 140 kilometer en dat betekent in tweeënhalf uur comfortabel rijden bent u van het strand “in de
Montenegrijnse Alpen”, of vice versa.

Het park zelf heeft 7 locaties die speciaal beschermd worden: speciale delen naaldbos, Crna Poda (stuk oerbos met bomen van wel 50 meter hoogte), Škrčka meren en een stuk oever van de Sušica rivier, Barno Jezero (meer), Zabojsko Jezero (meer), Mlinski Potok (“de molenbeek”) en de gehele Tara-kloof.

In het hart van nationaal park Durmitor ligt het stadje Zabljak dat omringd wordt door 23 bergtoppen van meer dan 2200 meter hoogte en 18 bergmeren. De hoogste top is Bobotov Kuk met 2.523 meter. De plaats zelf ligt op gemiddeld 1450 meter hoogte, is een van de hoogstgelegen gemeenten van de Balkan. Zabljak en het omringende gebied hebben zo’n 5.000 inwoners.

Het panorama van Durmitor bestaat uit tal van bergtoppen, scherpe kloven, besneeuwde bergkammen, uitgestrekte weiden, oude bossen en unieke glaciale bergmeren. Het gebied is rijk aan flora en fauna. Durmitor heeft een subalpien klimaat met lange winters en korte zomers. In een gemiddeld jaar ligt er meer dan 120 dagen sneeuw! In hartje zomer kan het overdag heerlijk warm zijn, zo rond de 25 graden, terwijl het kwik ’s nachts kan zakken tot het vriespunt.

Het natuurschoon van Durmitor nodigt uit tot het maken van lange wandeltochten of langlauftochten in de wintermaanden. Omdat het gebied zo hoog ligt en de lucht droog is, komt hier geen huisstofmijt voor. Ook zijn er hier nauwelijks andere stoffen in de lucht waar mensen astmatische reacties van kunnen krijgen. Je kunt hier dus letterlijk op adem te komen. De bergmeren, door de lokale bevolking “bergogen” genoemd, en de bossen lenen zich uitstekend voor wandelen en fietsen. Het bekendste meer dat door iedereen wordt bezocht is Crno Jezero (Zwarte Meer). Het bezoekerscentrum bevindt zich in de richting van dit meer.

Nabij het Durmitor massief is de Tara rivier, de langste rivier van Montenegro. De kloof of canyon van de Tara is de langste en diepste in Europa, met op het diepste punt een hoogteverschil van 1.300 m. Het is na de Grand Canyon in Colorado de zelfs de diepste canyon ter wereld. De Tara rivier is in trek bij natuurliefhebbers, maar wordt vooral bezocht door avonturiers die willen raften (wildwater varen). Voor sommigen klinkt dit gevaarlijk, maar het is voor iedereen zeer goed te doen. Vooral in de (na) zomer, wanneer de waterstand laag is en de watertoevoer geringer. Dagtochten zijn mogelijk waarbij effectief tweeënhalf uur wordt geraft, maar ook meerdaagse tochten met overnachtingen. Vroeger gebeurde dit op houten rafts, nu nog maar zelden en worden vooral professionele rubber boten gebruikt, met veiligheidshelmen en reddingsvesten.

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was Zabljak uitgegroeid tot een populair langlauf- en skioord. Nu zijn de faciliteiten beperkt, maar het kan wel. Fransen en Italianen die de authenticiteit thuis niet meer kunnen vinden komen hier nog wel eens off-piste avonturieren of lange trektochten maken op sneeuwscooters (aanrader!).

Het is niet alleen maar natuur, er is ook cultureel historisch erfgoed. Maar meestal is het in dit soort oorden heerlijk om met het “verstand op nul” rond te dwalen en heerlijk te ontspannen.

Ook steden als bijvoorbeeld Niksic, Pljevlja, Mojkovac, Kolasin (nationaal park Biogradksa Gora) en Pluzine zijn in circa een uur per auto of openbaar vervoer bereikbaar. Of binnen enkele uren historische en toeristische trekpleisters in Bosnie (Visegrad) en Servie (Zlatibor).
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Komovi gebergte

Houdt u bergen, natuur, ruimte en rust. Dan is het (noord)oosten van Montenegro een interessante bestemming. De bergketen Komovi is eigenlijk een uitloper van de Prokletije bergen (nationaal park). De rivieren Lim en Tara lopen langs het gebergte. De Komovi bergen horen bij drie gemeenten: Andrijevica, Berane en Kolasin en de hoogste top is 2.487m en daarmee ook een van de hoogste toppen in Montenegro. Bijzonder aan het gebergte is, dat het eigenlijk plotseling omhoog rijst in een vrij gematigde heuvelachtige omgeving. En dan ineens de krachtige en scherpe toppen. De drie hoogste toppen die de Komovi bergen vormen zijn: Kucki Kom (2.487m), Vasojevicki Kom (2.460m) en Ljevorecki Kom (2.453m). De toppen worden verbonden door Medjukomlje, een prachtige valei, die uitkomt op plateaus die eeuwenlang worden gebruikt als bergweiden en graasland voor het vee. Almen worden in Montenegro katun genoemd. Deze katuns heten: Stavna, Rogam, Ljuban en Carine en liggen op een impossante 1.700m.

Het gebied aan de noordkant van de Komovi wordt Vasojevici genoemd, en aan de zuidkant Kuci. De "clans" die uit deze gebieden komen dragen dezelfde naam, en ondanks dat het om hetzelfde volk gaat heerst er een historische rivaliteit. Lees meer over de Montenegrijnse clans bij Traditie en Cultuur.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

nationaal park Lovcen

Lovcen (Lovćen of Лoвћен)

Lovcen is in 1952 uitgeroepen tot nationaal park. Het is gesitueerd boven Kotor en naast Cetinje en beslaat het centrale en hoogste deel van het gelijknamige gebergte. Voor Montenegrijnen heeft dit gebergte een speciale betekenis en staat symbool voor vrijheid en staat ook bekend als “het heilige altaar”. Op de bergtop Jezerski Vrh (1.657 m) is een indrukwekkend mausoleum gebouwd voor dichter, prinsbisschop en heerser Petar II Petrovic Njegos (1813 - 1851). Zijn bek
endste werk “Gorski Vijenac – De Bergkrans” werd in vele wereldtalen vertaald. Het is een epos over de eeuwenlange strijd van het Montenegrijnse volk tegen de Turkse overheersing. Het boek wordt beschouwd als een meesterwerk van de Montenegrijnse literatuur.

Het mausoleum is een bezoek waard, met name als u ook het museum in Cetinje heeft bezocht of gaat bezoeken. U leert daar over de geschiedenis van Montenegro en als u op de top staat en over het land van de zwarte bergen uitkijkt, de Baai van Kotor van grote hoogte aanschouwt, of het meer van Skadar ziet, dan kunt u zich ook voor even echt Montenegrijn voelen. Let wel op: de top van het mausoleum wordt bereikt met 461 traptreden. Tip: neem een verrekijker mee.

Het park is dus bekend om haar cultureel-historisch erfgoed en vanwege de natuur. Hier komen twee klimaten samen: het mediterrane en het landklimaat. Hierdoor is het park is rijk aan flora en fauna. Circa 1.300 bomen- en plantensoorten, waaronder geneeskrachtige kruidensoorten, en zoogdieren als wolven, beren, wilde zwijnen, vossen, reeën, hazen etc. Er zijn ongeveer 200 vogelsoorten waargenomen, 85 vlindersoorten, 100 soorten mieren en ga zo maar door.

Het samenkomen van twee klimaten heeft er tevens voor gezorgd dat in het dorpje Njegusi de lekkerste gerookte ham (Njeguški pršut) en kaas wordt gemaakt. Er zijn in dit dorp verschillende proeverijen ingericht, waar u ook kunt zien hoe de hammen worden gerookt. Proef en ervaar de eigengemaakte specialiteiten uit het nationale park.

In dit authentieke bergdorp is de eerdergenoemde prins Petar II Njegoš Petrović geboren en zijn geboortehuis kan bezocht worden.

Kris kras door het park zijn oude wegen te begaan, oude kerken te bezichtigen en ook zult u een typische architectuur herkennen van stenen woonhuizen en boerderijen en de stenen omheiningen.

Ivanova Korita is een recreatieplaats in het park op 1.250 meter boven de zeespiegel, dat vroeger voornamelijk werd bezocht door schoolexcursies uit heel voormalig Joegoslavië. In alle jaargetijden kan er gerecreëerd worden. Er is zelfs een mini skipiste van 350 meter lengte met een hoogteverschil van 120 meter, terwijl het slechts 34 km van Kotor ligt. Het is een prima startpunt voor wandeltochten.

Het park is vanuit Kotor bereikbaar via een duizelingwekkende route met tientallen haarspeldbochten, waarlangs vroeger de handelskaravanen trokken. U zult versteld staan van de panoramische uitzichten. Tevens bereikbaar vanuit Cetinje (20 km).
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

nationaal park Prokletije

Nationaal park Prokletije is het jongste park van Montenegro (sinds 2009) en hoort bij de gemeente Plav in het noordoosten van het land. Prokletije zou letterlijk vertaald kunnen worden als verdoemd, in huidige tijden misschien meer bedoeld als onherbergzaam. Het park beslaat een oppervlakte van 16.630 ha. Veel bergtoppen zijn hoger dan 2.000 meter en er zijn talrijke meren, rivieren, bronnen drinkwater en mineraalwater, uitbundige flora en fauna.

Het Hridsko meer ligt op 1.970 meter hoogte
en is binnen het park extra beschermd als reservaat.

In Prokletije zijn 1.700 planten- en bomensoorten bekend, wat ongeveer de helft is van alle in Montenegro bekende soorten. Maar ook het dierenrijk is goed vertegenwoordig met vele (autochtone) insectensoorten, 130 soorten dagvlinders, 161 geregistreerde vogelsoorten, bruine beren, wolven, gemzen en zelfs de Balkan-lynx zou hier nog voorkomen. Echte wild beauty...

Nationaal park Prokletije en haar omgeving hebben ook een cultuur-historisch verleden. Er zijn opgravingen gedaan, waarbij overblijfselen gevonden zijn uit de prehistorie, het Illyrische en Romeinse tijdperk. Maar ook middeleeuwse kerken, moskeeën, fortificaties en veel karakteristieke architectuur als gevolg van de Ottomaanse overheersing. Voorbeelden van cultureel erfgoed: de Oude Moskee in Plav uit de vijftiende eeuw en het kloostercomplex van de Heilige Drie-Eenheid (Sveta Trojica) uit de twaalfde eeuw in het dorp Brezojevica. In Redzepagica Kula (de toren van Redzepagic uit 1671) is het oudste woon c.q. verdedigingsobject in Plav, waar een etnografische tentoonstelling is. Ook in klederdracht en in bouwstijl vindt men een authentieke stijl terug, ook bij nieuwe huizen.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

Piva

Het territorium van de gemeente Pluzine is eigenlijk bekender als Piva, genaamd naar de rivier en bergketen. Dunbevolkt en een groot deel van de Piva vallei is in 1975 verlaten en onder water gelopen door de komst van een waterkrachtcentrale. Zo is het kunstmeer Pivsko Jezero (Piva meer) ontstaan met prachtig blauwgroen water. Het Piva klooster, dat ooit aan de bron van de rivier stond, is steen voor steen genummerd en afgebroken, en daarna weer op de huidige plaats opgebouwd, compleet met originele iconostase en overige erfgoed.

“Piva” is een onderontwikkeld gebied, maar wel puur natuur met een groot (toeristisch) potentieel. Vooral voor liefhebbers van natuur en rust kunnen hier hun hart ophalen. Raften, wandelen, fietsen, varen, vissen, kamperen, paardrijden of gewoon eens niets doen…

Alles is er authentiek, ga je ergens eten dan is het “domace”, dus vers en huisgemaakt, vooral bij kleine boeren gasterijen. Laat u eens verrassen van de gebaande paden en bezoek bijvoorbeeld restaurant Izlazak in het plaatsje Rudinice bij Pluzine (zie foto's)…

Wat ook bij dit gebied en bij de gemeente Pluzine hoort is Scepan Polje. Op die plaats vormen de rivieren Piva en Tara een nieuwe rivier: Drina. Het is ook een grensovergang met buurland Bosnie Herzegovina. Foca is de eerste Bosnische stad en ook nationaal park Sutjeska is daar in de buurt. Scepan Polje is het bekendst geworden als een van de startpunten om te gaan raften. Ook deze activiteit kunt u eenvoudig via Montenegro Reizen boeken. Het raften vanaf Scepan Polje kent wat meer rapids dan vanuit Zabljak.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

nationaal park Skadar meer

Het Meer van Skadar, of Skadarmeer (Skadarsko Jezero) is gelegen in het zuidoosten van Montenegro tussen hoofdstad Podgorica en kustplaats Bar. Het is sinds 1983 een nationaal park en beslaat 40.000 ha. Het is het grootste meer van Montenegro, van de Balkan en een van de grootste van Europa. Het is ook internationaal erkend en opgenomen in beschermingsprogramma’s als IBA (Important Bird Area) en staat het op de Ramsar List of Wetlands of International Importance (moerassen van internationaal belang).

Er is een bezoekerscentrum in het plaatsje Vranjina, waar de nadruk ligt op natuur (flora en fauna) en cultuur (etnologische kamer waar de bezoeker een indruk krijgt hoe de een Montenegrijn vroeger leefde). In sommige tijden van het jaar verkopen vrouwen langs de weg verse (levende) karpers. Het andere bezoekerscentrum is in Virpazar. Daar wordt op een interactieve manier meer gepresenteerd over activiteiten in het park als de wijnroutes, wandelen en fietsen.

Dwars door het meer loopt ook een deel van de grens met buurland Albanië. Circa twee derde van het meer hoort bij Montenegro. De oppervlakte van het meer varieert ook enorm: circa 370 km2 tegen het einde van de zomer tot wel 540 km2 bij de hoogste waterstand. De gemiddelde diepte van het meer is 5 meter, waardoor in de zomer het water een zeer aangename temperatuur van wel 27 graden bereikt. Heerlijk om in te zwemmen. In het nationale park zijn er enkele kleine stranden waar het goed toeven is. De bootexcursies vertrekken uit Virpazar en Vranjina.

In het meer zijn 48 vissoorten geteld. De bekendste is de karper, maar doordat het meer via de Bojana rivier met de zee verbonden is komen er ook zeevissen voor. Verder komen er 50 zoogdiersoorten voor, waarvan we de otter speciaal noemen. Verder nog vele insecten en reptielensoorten. Maar het belangrijkste zijn de 281 geregistreerde vogelsoorten, die er wonen, broeden of tijdens hun migratie hier rusten. Het bekendste is de Dalmatische pelikaan, wat u terug zult vinden in souvenirs en reclamemateriaal. Vijf plaatsen zijn gekenmerkt als hotspots voor vogelaars: Manastirska Tapija, Grmožur, Omerova Gorica, Crni Žar en Pančevo Oko. Birdwatching in Montenegro wint aan populariteit.

Het park heeft ook een rijk cultureel historisch erfgoed. Op eilandjes in het meer zijn er middeleeuwse orthodoxe kloosters en overblijfselen van fortificaties. De bekendste plaatsen zijn Rijeka Crnojevića en Virpazar, waar u in restaurantjes voor de lokale specialiteiten terecht kunt.

Populair zijn de bootexcursies die worden aangeboden vanuit Virpazar. Het kan u niet ontgaan bij het binnen komen van dit dorpje. Montenegro Reizen kan u informeren welke aanbieder door onze klanten goed zijn beoordeeld.
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam
afbeeldingen/afbeelding[1]/naam

natuurpark Orjen

Het Orjen gebergte is (nog) geen nationaal park, maar wij willen in deze rubriek hier toch aandacht aan schenken. Het is het hoogste gedeelte van de Dinarische Alpen en het staat het dichtste bij de kust. De hoogste top is 1.894 meter hoog. Tot laat in het voorjaar, en soms zelfs tot aan het begin van de zomer, zijn er sneeuwsporen. In de winter is het bedekt met een dik pak sneeuw. Het is ook een grensgebergte met Kroatië en Bosnië met een oppervlakte van circa 400 km2.

Het hoort bij gemeen
te Herceg Novi in de Baai van Kotor, wat er voor zorgt dat vanaf het Orjen gebergte de uitzichten geweldig zijn en de temperaturen aangenaam. Een perfecte combinatie voor wandelaars.

In 1932 is in Herceg Novi een “mountaineering club” opgericht. Deze (berg)wandel club heet Subra. De leden zorgen voor goed gemarkeerde en afwisselende paden, waardoor dit gebied steeds populairder wordt en heel goed te combineren is met een strandvakantie. In totaal onderhoudt de club meer dan 40 km aan wandelpaden, die langs de belangrijkste toppen, uitkijkpunten en cultuur-historische plaatsen op het massief etc. En die uitkijkpunten zijn ongelofelijk mooi. In boekhandeltjes in Herceg Novi zijn boeken te vinden met goede kaarten voor wandelaars.

Natuurlijk ook rijk aan flora en fauna: ook hier wilde zwijnen en wolven (maar niet op de wandelpaden hoor).
...
Meer informatie
naam
naam
naam
naam