Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Montenegro voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Montenegro Reizen met ANVR en SGR

Lika Karlovac

De regio Lika en Karlovac zegt je als naam misschien weinig, maar de regio heeft het grootste aantal nationale parken en natuurparken in Kroatië. En die namen zijn wereldberoemd! 
De bekendste is het nationaal park Plitvice oftewel “Plitvice-meren”: een unieke samenkomst van 16 meren en vele watervallen, met meer dan 150 vogelsoorten.

Het huidige Lika was in de prehistorie al bewoond en in de antieke tijd het land van de Illyriërs.

De stad Karlovac is een renaissancestad en wordt omringd door vier rivieren en door bosrijke gebergtes van Velika en Mala Kapela. Het is een rustige stad, maar er is veel te doen in de omgeving. Op cultureel historisch gebied, maar je kunt ook de natuur in en lekker actief zijn. Het district Karlovačka geniet grote bekendheid als jachtgebied vanwege de bossen van Draganić, Klek en Modruš. Onze gasten zijn geen jagers in de letterlijke zin van het woord, maar kunnen wel de natuur in en met hun foto camera gaan jagen. In de buurt vind je ook nog kleine stadjes en kastelen zoals Dubovac, Ozalj en Bosiljevo en enkele kloosters die je kunt aandoen tijdens je road trip. Na Karlovac worden de vlakke landschappen sneller afgewisseld met bosrijke heuvels en bergen en weet je snel wat er bedoeld wordt met “puur natuur”.  De rivieren Mreznica en Korana doorkruisen de regio en passeren mooie stadjes en dorpjes, zoals het plaatsje Rastoke bij Slunj, een uniek watermolendorp.

De Meren van Plitvice… Daarvan zijn de foto’s en films al de hele wereld overgegaan, maar als je het met eigen ogen gaat zien, dan is het nog mooier. In het Kroatisch Plitvička jezera (letterlijk Plitvice meren) staan meestal op de “must see” lijstjes voor een vakantie in Kroatie. Dit natuurpark is vooral bekend vanwege de prachtige watervallen en de zestien meren die met elkaar verbonden zijn en op verschillende hoogtes liggen. Er zijn uitgestippelde wandelroutes over vlonders en paden, er zijn georganiseerde boottochten en wandelingen. Nationaal Park Plitvice is al sinds 1979 werelderfgoed UNESCO. Bereid je goed voor op een bezoek aan het park. Vind alle informatie op de officiele website van nationaal park Plitvice.

In de winter kun je in deze regio ook skien! In de buurt van de stad Ogulin kunnen de meer ervaren wintersporters terecht en bij Brinj is het juist fijn voor beginners. Rondom de stad Josipdol ligt nog een bosrijk gebied. Otočac en het dal van de Gacka rivier bieden rust en ruimte. Een uitstekende plek om te onthaasten. Wist je dat één van ‘s werelds grootste uitvinders, Nikola Tesla, geboren is in deze regio? In zijn geboorteplaats Smiljan kun je een klein museum bezoeken. Smiljan ligt in de buurt van Gospic. 

De bekende kustplaatsen in deze regio zijn Senj en Karlobag. De plaats Senj ligt dicht tegen de regio Kvarner aan en kijkt uit op het eiland Krk. Karlobag is juist tegenover het eiland Pag. 

Het achterland tussen deze kustplaatsen is een van de grootste natuurparken die Kroatie heeft: het natuurpark Velebit gebergte dat een oppervlakte van circa 2.000 vierkante kilometer heeft. Dit gebergte strekt zich over de regio Lika en een stuk over noordelijk Dalmatie (district Zadar). In dit uitgestrekte gebied van Velebit zijn twee nationale parken: Sjeverni Velebit (Noord Velebit  in de regio Lika-Karlovac), en nationaal park Paklenica in de regio Dalmatie. Het Velebit gebergte is ook door UNESCO aangewezen als biosfeerreservaat en er komen beren voor, de balkan lynx, steenarend, gemzen en circa 150 vlindersoorten.

Voor de kust ligt het bijzondere eiland Pag dat met het noordelijke deel bij deze regio hoort, en met het zuidelijke deel bij de regio Dalmatie (district Zadar). Op dit deel van het eiland vind je de toeristische trekpleisters Novalja en het beroemde strand Zrće. Pag wordt vaak het eiland van steen en zout genoemd, maar een van de mooiste producten is de schapenkaas van Pag (Paski sir). Soms lijkt het een maanlandschap en vraag je je af waar de schapen van leven, maar de kaas is van bijzondere kwaliteit en smaak. 

 

 

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Op welke plaats hoeveel nachten? Wat is er te zien en te doen? Wij weten het ! Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives