Vakantie Montenegro

Feiten

afbeeldingen/afbeelding[1]/naam
Oppervlakte: 13.812 km² (minder dan de helft van Nederland, ongeveer net zo groot als Vlaanderen)
Aantal inwoners: circa 650.000 (waarvan circa 180.000 in de hoofdstad Podgorica)
Hoofdstad: Podgorica – administratief en economisch centrum
Voormalige hoofdstad: Cetinje – historisch en cultureel centrum
Buurlanden: Kroatië (EU), Bosnië en Herzegovina, Servië, Albanië en aan de overzijde van de zee Italië.
Valuta: euro
Betalingsmogelijkheden: Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro, American Express, Diners
Feestdagen: 1 januari (Nieuwjaarsdag), 7 januari (Kerstmis), 1 mei (Dag van de Arbeid), 21 mei (Onafhankelijkheidsdag), 13 juli (dag van de staat)
Religie: overwegend oosters-orthodox christelijk (juliaanse kerkkalender), en minderheden islamitisch en katholiek.
Lengte kust: 293 km
Aantal officiële stranden: 117
Totale lengte van stranden: 73 km
Langste strand: Velika plaža (Ulcinj) - 13 km
Hoogste bergtop: Bobotov Kuk (2.523 meter; nationaal park Durmitor)
Grootste meer: Meer van Skadar of Skadarmeer (nationaal park Skadarsko jezero)
Diepste canyon: Tara (tot 1.300 meter)
Nationale parken: Durmitor (Unesco werelderfgoed), Biogradska Gora (oerbos), Skadarsko jezero, Lovcen en Prokletije.
Grootste baai: Baai van Kotor (Unesco werelderfgoed)
Klimaat: mediterraan klimaat (kust), continentaal klimaat (centraal Montenegro), subalpien klimaat (noord Montenegro)
Maximale temperatuur zeewater: 28 º C
Aantal zonnige dagen: 200 tot 240 aan de kust
Zwemseizoen: 180 dagen (mei tot en met oktober)
Zee: Adriatische Zee
Transparantie zeewater: 38-56 m
Tijdzone: Centraal Europese Tijdzone (Amsterdam)
Elektriciteit: 220V/50Hz
naam
naam

Grensovergang

afbeeldingen/afbeelding[1]/naam
Grenzen

Montenegro grenst aan 4 verschillende landen: Kroatië (EU), Bosnië en Herzegovina, Servië en Albanië. Aan de overkant van de Adriatische Zee ligt buurland Italië.

Burgers van de Europese Unie, de VS, Rusland, Japan, Israel en de buurlanden kunnen zonder visum tot 90 dagen in Montenegro verblijven. Officieel hoort u in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal drie maanden geldig is op het moment waarop u het land weer verlaat. Tegenwoordig worden van EU landen ook identiteitskaarten geaccepteerd.

Montenegro heeft twee internationale luchthavens: in hoofdstad Podgorica (luchthavencode IATA: TGD) en in de kustplaats Tivat (luchthavencode IATA: TIV). Meer informatie over de Montenegrijnse luchthavens vindt u op de site www.montenegroairports.com. De luchthaven van Dubrovnik ((luchthavencode IATA: DBV); www.airport-dubrovnik.hr) wordt ook vaak gebruikt om naar Montenegro te reizen, aangezien deze luchthaven dichter bij de grens van Montenegro ligt dan bij Dubrovnik zelf.

Over de weg komen de meeste toeristen Montenegro binnen via de grensovergang Debeli Brijeg tussen Kroatië (gemeente Dubrovnik) en Montenegro (gemeente Herceg Novi, Baai van Kotor) en via de grensovergangen met Servië. Kroatië is op 1 juli 2013 toegetreden tot de Europese Unie, waardoor dit de buitengrens van de EU is geworden. In juli en augustus kan het op piekmomenten zeer druk zijn bij deze grensovergang. Met Bosnië en Herzegovina heeft Montenegro zelfs 8 grensovergangen, waarvan Sitnica (tussen de gemeenten Herceg Novi en Trebinje) en Ilino Brdo (tussen de gemeenten Trebinje en Niksic) de belangrijkste zijn.

Er gelden speciale regels en procedures indien u tijdens bergwandelingen een landsgrens over gaat, dat geen officiële grenspost is. Informeer en regel dit tijdig. Dit soort verzoeken kunnen zowel voor individuen als voor groepen worden gedaan.

Buitenlanders die niet in het bezit zijn van een Montenegrijnse verblijfsvergunning dienen binnen 24 uur na aankomst en na wijziging van hun standplaats (adreswijziging) hun verblijf te melden bij de lokale politie. Indien u via Montenegro Reizen op vakantie gaat, zorgen wij er uiteraard voor dat dit wordt geregeld, zodat u ongestoord van uw vakantie kunt genieten. Reist u op eigen gelegenheid, dan hoort de eigenaar van de accommodatie waar u verblijft u aan- en af te melden.

Voedingsmiddelen die worden gebruikt tijdens de reis hoeven niet gemeld te worden bij de douane (met een maximum van 1 kilogram). Tevens is het toegestaan etenswaar in gesloten verpakking voor kleine kinderen mee te brengen of speciaal voedsel dat wordt gebruikt om gezondheidsredenen. Verder mogen toeristen in totaal 1 kilogram aan gedroogd fruit, groenten, paddestoelen, koffie, kruiden en thee binnenbrengen, alsmede 1 liter alcoholische drank in originele verpakking. Twee liter non alcoholische dranken en 5 liter water is daarnaast ook toegestaan.

U zult tijdens de vakantie met allerlei Montenegrijnse specialiteiten kennismaken, en wellicht wilt u uw familie en vrienden in Nederland enthousiast maken en hen laten proeven. Wat mag mee naar Nederland? Per persoon belastingvrij invoeren in Nederland: 1 liter sterke drank, of 2 liter mousserende wijn, of 2 liter likeurwijn, of een proportioneel assortiment van deze producten, én 4 liter niet mousserende wijn, én 16 liter bier en 200 sigaretten. Deze informatie komt van de Nederlandse belastingdienst (douane) en geldt voor binnenkomst op Schiphol vanuit een niet EU land. U kunt over land de Europese Unie via Nederland niet binnenkomen. Nederland is immers over land van buiten de EU niet direct te bereiken.
naam
naam
naam
naam
naam

Telefoonnummers, feestdagen en openingstijden

afbeeldingen/afbeelding[1]/naam
Belangrijke telefoonnummers:

112 algemeen alarmnummer
122 politie
123 brandweer en reddingsbrigade
124 ambulance
1300 hulpnummer voor toeristen (informatie, klachten en complimenten)
19807 pech onderweg, AMSCG (Montenegrijnse ANWB)

Nationale feestdagen zijn:

1 januari Nieuwjaarsdag
7 januari Kerstmis
1 mei Dag van de Arbeid
21 mei Onafhankelijkheidsdag
13 juli Dag van de Staat / Dag van het verzet (WO II)

Alle feestdagen worden twee dagen gevierd, althans geven recht op twee vrije werkdagen. Tevens zijn de belangrijkste religieuze feestdagen geen werkdagen. Wanneer een feestdag op zondag valt, dan zijn toch de volgende twee werkdagen vrije dagen. Indien de tweede vrije dag op zondag valt, dan is men toch op maandag vrij. Kortom de Montenegrijn is graag vrij.

Religieuze feestdagen: Kerstmis, Pasen en Bajram (islamitische suikerfeest). Aangezien de meerderheid oosters-orthodox christelijk is (Servisch-Orthodoxe patriarchaat) wordt voor religieuze feestdagen de juliaanse kerkkalender gehanteerd, waardoor bijvoorbeeld Kerstmis op 7 januari valt.

Algemene openingstijden van winkels zijn van 9 uur tot 21 uur. Supermarkten en buurtwinkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen zijn veelal open van 6 uur tot 21 uur. In toeristische plaatsen zijn de openingstijden tijdens het toeristische seizoen verruimd en zijn veel winkels zelfs open tot middernacht. Soms zijn winkels (juweliers, boutiques etc) enkele uren tussen de middag gesloten, in de zomer in verband met de hitte, in de winter in verband met te weinig werk.

Apotheken zijn er voldoende, zijn goed bevoorraad en goedkoop.
naam

Algemene aanbevelingen

afbeeldingen/afbeelding[1]/naam
Algemene aanbevelingen voor uw reis naar Montenegro

Montenegro is een land dat een (toeristische) ontwikkeling doormaakt. Dat is vaak charmant, maakt en houdt een land authentiek, maar brengt ook onzekerheden met zich mee. Wij adviseren u om uw reis(onderdeel) te boeken via een erkende reisorganisatie zoals Montenegro Reizen, onderdeel van Novi Travel. Wij zijn aangesloten bij het ANVR, Calamiteitenfonds en de Stichting Garantie Reisgelden (SGR) en er is altijd iemand van onze organisatie ter plaatse in Montenegro. Hier volgen nog enkele tips en aanbevelingen van algemene aard:
- bereid u goed voor op uw reis (reisdocumenten, identiteitspapieren, adressen en telefoonnummers)
- ga goed uitgerust op reis
- voor West-Europeanen is het vaak wennen om in Montenegro auto te rijden, ondanks dat de wegen van goede kwaliteit zijn. Het is bergachtig met veel bochtenwerk, en de gemiddelde Montenegrijn zou best meer rekening met u kunnen houden en scheurt er flink op los. Je vraagt je soms af of Montenegrijnen “om de bocht” kunnen kijken als ze inhalen.
- houdt u aan de verkeersregels, ondanks dat de politie wel tolerant is t.o.v. toeristen. Het voeren van dimlichten is bijvoorbeeld altijd verplicht, dus ook overdag.
- drink voldoende water in de zomermaanden en hou in de auto altijd wat water bij de hand.
- ga goed voorbereid naar het strand en neem voldoende zonnecrème mee. Kijk uit voor zee-egels en neem waterschoenen mee.
- houdt rekening met de toegestane zwemzones en kijk altijd goed uit voor watersporters en pleziervaart.
- indien u van zwemmen houdt, neem een goede duikbril en snorkel mee: er is genoeg te zien!
- informeer naar de weersverwachting voordat u de bergen in trekt om te wandelen of te fietsen en ga met goed schoeisel op pad. Maak gebruik van gemarkeerde paden en neem voldoende drinkwater mee, eventueel een zaklamp en een voldoende opgeladen telefoon. Ga voor de uitdagende routes op pad met een lokale berggids
- maak in geen geval open vuur in de natuur, behalve op speciaal daarvoor bestemde plaatsen die goed staan aangegeven. Te vaak komen bosbranden voor en dit is uiteraard strafbaar.
naam