Grenzen
Montenegro grenst aan 4 verschillende landen: Kroatië (EU), Bosnië en Herzegovina, Servië en Albanië. Aan de overkant van de Adriatische Zee ligt buurland Italië.
Burgers van de Europese Unie, de VS, Rusland, Japan, Israel en de buurlanden kunnen zonder visum tot 90 dagen in Montenegro verblijven. Officieel hoort u in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal drie maanden geldig is op het moment waarop u het land weer verlaat. Tegenwoordig worden van EU landen ook identiteitskaarten geaccepteerd.
Montenegro heeft twee internationale luchthavens: in hoofdstad Podgorica (luchthavencode IATA: TGD) en in de kustplaats Tivat (luchthavencode IATA: TIV). Meer informatie over de Montenegrijnse luchthavens vindt u op de site www.montenegroairports.com. De luchthaven van Dubrovnik ((luchthavencode IATA: DBV); www.airport-dubrovnik.hr) wordt ook vaak gebruikt om naar Montenegro te reizen, aangezien deze luchthaven dichter bij de grens van Montenegro ligt dan bij Dubrovnik zelf.
Over de weg komen de meeste toeristen Montenegro binnen via de grensovergang Debeli Brijeg tussen Kroatië (gemeente Dubrovnik) en Montenegro (gemeente Herceg Novi, Baai van Kotor) en via de grensovergangen met Servië. Kroatië is op 1 juli 2013 toegetreden tot de Europese Unie, waardoor dit de buitengrens van de EU is geworden. In juli en augustus kan het op piekmomenten zeer druk zijn bij deze grensovergang. Met Bosnië en Herzegovina heeft Montenegro zelfs 8 grensovergangen, waarvan Sitnica (tussen de gemeenten Herceg Novi en Trebinje) en Ilino Brdo (tussen de gemeenten Trebinje en Niksic) de belangrijkste zijn.
Er gelden speciale regels en procedures indien u tijdens bergwandelingen een landsgrens over gaat, dat geen officiële grenspost is. Informeer en regel dit tijdig. Dit soort verzoeken kunnen zowel voor individuen als voor groepen worden gedaan.
Buitenlanders die niet in het bezit zijn van een Montenegrijnse verblijfsvergunning dienen binnen 24 uur na aankomst en na wijziging van hun standplaats (adreswijziging) hun verblijf te melden bij de lokale politie. Indien u via Montenegro Reizen op vakantie gaat, zorgen wij er uiteraard voor dat dit wordt geregeld, zodat u ongestoord van uw vakantie kunt genieten. Reist u op eigen gelegenheid, dan hoort de eigenaar van de accommodatie waar u verblijft u aan- en af te melden.
Voedingsmiddelen die worden gebruikt tijdens de reis hoeven niet gemeld te worden bij de douane (met een maximum van 1 kilogram). Tevens is het toegestaan etenswaar in gesloten verpakking voor kleine kinderen mee te brengen of speciaal voedsel dat wordt gebruikt om gezondheidsredenen. Verder mogen toeristen in totaal 1 kilogram aan gedroogd fruit, groenten, paddestoelen, koffie, kruiden en thee binnenbrengen, alsmede 1 liter alcoholische drank in originele verpakking. Twee liter non alcoholische dranken en 5 liter water is daarnaast ook toegestaan.
U zult tijdens de vakantie met allerlei Montenegrijnse specialiteiten kennismaken, en wellicht wilt u uw familie en vrienden in Nederland enthousiast maken en hen laten proeven. Wat mag mee naar Nederland? Per persoon belastingvrij invoeren in Nederland: 1 liter sterke drank, of 2 liter mousserende wijn, of 2 liter likeurwijn, of een proportioneel assortiment van deze producten, én 4 liter niet mousserende wijn, én 16 liter bier en 200 sigaretten. Deze informatie komt van de Nederlandse belastingdienst (douane) en geldt voor binnenkomst op Schiphol vanuit een niet EU land. U kunt over land de Europese Unie via Nederland niet binnenkomen. Nederland is immers over land van buiten de EU niet direct te bereiken.