Vakantie Danilovgrad

Danilovgrad

Deze kleine plaats ligt tussen Niksic en hoofdstad Podgorica, en wordt vaak maar voorbijgereden. Toch is er wel wat te zien!

Danilovgrad ligt in de vallei Bjelopavlici. Er is vruchtbare grond en de rivier Zeta stroomt langs het dorp richting de hoofdstad. Er is een treinstation voor de verbinding tussen Niksic en Podgorica.

De regio Bjelopavlici is vernoemd naar de gelijknamige stam die deze gronden eeuwenlang bewoonden en gebruikten. Iedere stam (pleme) had weer eigen broederschappen (bratstvo). Lees hier meer over bij Traditie en Cultuur. De naam van deze stam wordt als eerste schriftelijk vastgelegd in 1411 n.C. In de omgeving zijn daar ook sporen van te vinden in bijvoorbeeld Gradina (Martinici).

De plaats Danilovgrad is vernoemd naar de voorganger van prins (en later koning) Nikola Petrovic Njegos, namelijk prins Danilov Petrovic Njegos. Knjaz (prins) Nikola wilde van Danilovgrad de hoofdstad maken van zijn prinsdom. Maar toen alsnog Podgorica en Niksic werden bevrijd van de Turken (Ottomanen), was dit plan snel van tafel.

Andere bezienswaardigheden zijn de ezelboerderij (Farma Magaraca), het prachtige vrouwenklooster Zdrebaonik, en ook het beroemde klooster Ostrog is in de buurt en te bereiken via de nieuwe weg. Vergeet dan niet een kopje koffie te drinken of heerlijk te eten op het panoramische terras van hotel Sokoline.