Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Montenegro voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Montenegro Reizen met ANVR en SGR

Herceg Novi

De pittoreske oude stad van Herceg Novi vormt al eeuwenlang de “poort van de Baai van Kotor”. Het is de “jongste” stad aan de kust van Montenegro en is in 1382 gesticht door Stefan Tvrtko I Kotromanic. De plaats heette aanvankelijk Sveti Stefan (opgedragen aan de eerste martelaar van het christendom) en diende als concurrerende handelshaven van Dubrovnik (Ragusa), waar voornamelijk zout werd verhandeld. Al snel veranderde de naam van de nieuwe nederzetting in Novi, wat nieuw betekent. Door het woelige verleden kende de stad verschillende heersers die hun stempel drukten op de architectuur van de stad. Onder meer Ventianen, Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers, Turken (Ottomanen), Habsburgers en Russen hebben hier geregeerd en hun cultureel en historisch erfgoed achtergelaten.

De oude stad bestaat uit gezellige steegjes, rijk versierde kerken en het centrale plein met een mooie klokkentoren, Tora of Sat Kula. In de stad zijn vier forten gebouwd waarvan de Kanli Kula het grootste is. In deze amfitheatervormige burcht worden in de zomer vaak theatervoorstellingen, concerten en festivals georganiseerd. Een ander fort genaamd Forte Mare dient als openlucht zomerbioscoop. Fort Spanjola is door de Spanjaarden gebouwd.

Het achterland van de stad wordt gevormd door het zuidelijkste en hoogste punt van de Dinarische Alpen, het Orjen Gebergte, met een hoogste top van 1.895 meter. De Orjen is een populaire plek voor recreatie: wandelen, fietsen, paragliden etc. In de wintermaanden ligt hier niet zelden een flink pak sneeuw! Onder de rubriek Nationale Parken vindt u meer informatie over dit indrukwekkende gebergte.

Herceg Novi heeft door haar ligging een sub-tropisch microklimaat. Tijdens het voorjaar, zomer en najaar schommelt de temperatuur van het zeewater tussen 22 en 28 graden Celsius, wat het mogelijk maakt om ruim 5 maanden per jaar heerlijk te zwemmen. Een stad met zeer veel zondagen en zonuren. Kortom, het is hier heerlijk toeven.

Een groot deel van schiereiland Lustica hoort bij gemeente Herceg Novi, maar ligt aan de overzijde van het stadje. Op dit schiereiland zijn enkele populaire strandjes waar in het toeristische seizoen dagelijks bootjes naartoe varen, als een soort watertaxi. Veel toeristen, maar ook de lokale bevolking, maken hier gebruik van als dagexcursie. Zo komt u ook bij eiland Lastavica dat in de opening van de baai ligt met een imposant fortificatie Mamula erop. Of bij fort Arza, de Blauwe Grot (Plava Spilja), stranden Zanjice en Miriste, en strand Dobrec.

Herceg Novi staat ook bekend om haar vele culturele en muzikale festivals. Vele daarvan worden gehouden op het fort en openlucht theater Kanli Kula.

Langs de kust loopt een zeven kilometer lange wandelboulevard waar men kan kennismaken met de mediterrane tot subtropische plantengroei waar de rivièra van Herceg Novi zo bekend om is. Palmbomen, mimosa, camelia, oleander, bougainville, bananenplanten, kiwi, kaki, citrusvruchten en de magnolia grandiflora zorgen voor een aangename schaduw.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Op welke plaats hoeveel nachten? Wat is er te zien en te doen? Wij weten het ! Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives