Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Montenegro voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Montenegro Reizen met ANVR en SGR

Skadar meer

Het Meer van Skadar, of Skadarmeer is gelegen in het zuidoosten van Montenegro tussen hoofdstad Podgorica en kustplaats Bar. Het is sinds 1983 een nationaal park en beslaat 40.000 ha. Het is het grootste meer van Montenegro, van de Balkan en een van de grootste van Europa. Het is ook internationaal erkend en opgenomen in beschermingsprogramma’s als IBA (Important Bird Area) en staat het op de Ramsar List of Wetlands of International Importance (moerassen van internationaal belang).

 

Er is een bezoekerscentrum in het plaatsje Vranjina, waar de nadruk ligt op natuur (flora en fauna) en cultuur (etnologische kamer waar de bezoeker een indruk krijgt hoe de een Montenegrijn vroeger leefde). In sommige tijden van het jaar verkopen vrouwen langs de weg verse (levende) karpers. Het andere bezoekerscentrum is in Virpazar. Daar wordt op een interactieve manier meer gepresenteerd over activiteiten in het park als de wijnroutes, wandelen en fietsen.

Dwars door het meer loopt ook een deel van de grens met buurland Albanië. Circa twee derde van het meer hoort bij Montenegro. De oppervlakte van het meer varieert ook enorm: circa 370 km2 tegen het einde van de zomer tot wel 540 km2 bij de hoogste waterstand. De gemiddelde diepte van het meer is 5 meter, waardoor in de zomer het water een zeer aangename temperatuur van wel 27 graden bereikt. Heerlijk om in te zwemmen. In het nationale park zijn er enkele kleine stranden waar het goed toeven is. De bootexcursies vertrekken uit Virpazar en Vranjina.

In het meer zijn 48 vissoorten geteld. De bekendste is de karper, maar doordat het meer via de Bojana rivier met de zee verbonden is komen er ook zeevissen voor. Verder komen er 50 zoogdiersoorten voor, waarvan we de otter speciaal noemen. Verder nog vele insecten en reptielensoorten. Maar het belangrijkste zijn de 281 geregistreerde vogelsoorten, die er wonen, broeden of tijdens hun migratie hier rusten. Het bekendste is de Dalmatische pelikaan, wat u terug zult vinden in souvenirs en reclamemateriaal. Vijf plaatsen zijn gekenmerkt als hotspots voor vogelaars: Manastirska Tapija, Grmožur, Omerova Gorica, Crni Žar en Pančevo Oko. Birdwatching in Montenegro wint aan populariteit.

Het park heeft ook een rijk cultureel historisch erfgoed. Op eilandjes in het meer zijn er middeleeuwse orthodoxe kloosters en overblijfselen van fortificaties. De bekendste plaatsen zijn Rijeka Crnojevića en Virpazar, waar u in restaurantjes voor de lokale specialiteiten terecht kunt.

Populair zijn de bootexcursies die worden aangeboden vanuit Virpazar. Het kan u niet ontgaan bij het binnen komen van dit dorpje. Montenegro Reizen kan u informeren welke aanbieder door onze klanten goed zijn beoordeeld.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Op welke plaats hoeveel nachten? Wat is er te zien en te doen? Wij weten het ! Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives