Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Montenegro voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Montenegro Reizen met ANVR en SGR

Prokletije

Nationaal park Prokletije is het jongste park van Montenegro (sinds 2009) en hoort bij de gemeente Plav in het noordoosten van het land. Prokletije zou letterlijk vertaald kunnen worden als verdoemd, in huidige tijden misschien meer bedoeld als onherbergzaam. Het park beslaat een oppervlakte van 16.630 ha. Veel bergtoppen zijn hoger dan 2.000 meter en er zijn talrijke meren, rivieren, bronnen drinkwater en mineraalwater, uitbundige flora en fauna.

Het Hridsko meer ligt op 1.970 meter hoogte en is binnen het park extra beschermd als reservaat.

In Prokletije zijn 1.700 planten- en bomensoorten bekend, wat ongeveer de helft is van alle in Montenegro bekende soorten. Maar ook het dierenrijk is goed vertegenwoordig met vele (autochtone) insectensoorten, 130 soorten dagvlinders, 161 geregistreerde vogelsoorten, zwarte beren, wolven, gemzen en zelfs de Balkan-lynx zou hier nog voorkomen. Echte wild beauty...

Nationaal park Prokletije en haar omgeving hebben ook een cultuur-historisch verleden. Er zijn opgravingen gedaan, waarbij overblijfselen gevonden zijn uit de prehistorie, het Illyrische en Romeinse tijdperk. Maar ook middeleeuwse kerken, moskeeën, fortificaties en veel karakteristieke architectuur las gevolg van de Ottomaanse overheersing. Voorbeelden van cultureel erfgoed: de Oude Moskee in Plav uit de vijftiende eeuw en het kloostercomplex van de Heilige Drie-Eenheid (Sveta Trojica) uit de twaalfde eeuw in het dorp Brezojevica. In Redzepagica Kula (de toren van Redzepagic uit 1671) is het oudste woon c.q. verdedigingsobject in Plav, waar een etnografische tentoonstelling is. Ook in klederdracht en in bouwstijl vindt men een authentieke stijl terug, ook bij nieuwe huizen.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Op welke plaats hoeveel nachten? Wat is er te zien en te doen? Wij weten het ! Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives