Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Montenegro voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Montenegro Reizen met ANVR en SGR

Lovcen

Lovcen (Lovćen of Лoвћен)

Lovcen is in 1952 uitgeroepen tot nationaal park. Het is gesitueerd boven Kotor en naast Cetinje en beslaat het centrale en hoogste deel van het gelijknamige gebergte. Voor Montenegrijnen heeft dit gebergte een speciale betekenis en staat symbool voor vrijheid en staat ook bekend als “het heilige altaar”. Op de bergtop Jezerski Vrh (1.657 m) is een indrukwekkend mausoleum gebouwd voor dichter, prinsbisschop en heerser Petar II Petrovic Njegos (1813 - 1851). Zijn bekendste werk “Gorski Vijenac – De Bergkrans” werd in vele wereldtalen vertaald. Het is een epos over de eeuwenlange strijd van het Montenegrijnse volk tegen de Turkse overheersing. Het boek wordt beschouwd als een meesterwerk van de Montenegrijnse literatuur.

Het mausoleum is een bezoek waard, met name als u ook het museum in Cetinje heeft bezocht of gaat bezoeken. U leert daar over de geschiedenis van Montenegro en als u op de top staat en over het land van de zwarte bergen uitkijkt, de Baai van Kotor van grote hoogte aanschouwt, of het meer van Skadar ziet, dan kunt u zich ook voor even echt Montenegrijn voelen. Let wel op: de top van het mausoleum wordt bereikt met 461 traptreden. Tip: neem een verrekijker mee.

Het park is dus bekend om haar cultureel-historisch erfgoed en vanwege de natuur. Hier komen twee klimaten samen: het mediterrane en het landklimaat. Hierdoor is het park is rijk aan flora en fauna. Circa 1.300 bomen- en plantensoorten, waaronder geneeskrachtige kruidensoorten, en zoogdieren als wolven, beren, wilde zwijnen, vossen, reeën, hazen etc. Er zijn ongeveer 200 vogelsoorten waargenomen, 85 vlindersoorten, 100 soorten mieren en ga zo maar door.

Het samenkomen van twee klimaten heeft er tevens voor gezorgd dat in het dorpje Njegusi de lekkerste gerookte ham (Njeguški pršut) en kaas wordt gemaakt. Er zijn in dit dorp verschillende proeverijen ingericht, waar u ook kunt zien hoe de hammen worden gerookt. Proef en ervaar de eigengemaakte specialiteiten uit het nationale park.

In dit authentieke bergdorp is de eerdergenoemde prins Petar II Njegoš Petrović geboren en zijn geboortehuis kan bezocht worden.

Kris kras door het park zijn oude wegen te begaan, oude kerken te bezichtigen en ook zult u een typische architectuur herkennen van stenen woonhuizen en boerderijen en de stenen omheiningen.

Ivanova Korita is een recreatieplaats in het park op 1.250 meter boven de zeespiegel, dat vroeger voornamelijk werd bezocht door schoolexcursies uit heel voormalig Joegoslavië. In alle jaargetijden kan er gerecreëerd worden. Er is zelfs een mini skipiste van 350 meter lengte met een hoogteverschil van 120 meter, terwijl het slechts 34 km van Kotor ligt. Het is een prima startpunt voor wandeltochten.

Het park is vanuit Kotor bereikbaar via een duizelingwekkende route met tientallen haarspeldbochten, waarlangs vroeger de handelskaravanen trokken. U zult versteld staan van de panoramische uitzichten. Tevens bereikbaar vanuit Cetinje (20 km).

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Op welke plaats hoeveel nachten? Wat is er te zien en te doen? Wij weten het ! Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives