Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Montenegro voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Montenegro Reizen met ANVR en SGR

Zabljak

Zabljak is de uitgelezen uitvalsbasis voor een actieve vakantie. Hier zijn vele afwisselende en gemarkeerde wandel- en fietspaden, en vele andere sportieve mogelijkheden, zoals raften en hiking, maar ook skiën en snowboarden in de wintermaanden horen zeker tot de mogelijkheden. Met name het raften op de rivier Tara door de Tara-kloof (Europa's diepste kloof) is zeer populair, en dat kan op nog geen half uur afstand. Ook steden als bijvoorbeeld Niksic, Pljevlja, Mojkovac, Kolasin (nationaal park Biogradksa Gora) en Pluzine zijn in circa een uur per auto of openbaar vervoer bereikbaar. Of binnen enkele uren historische en toeristische trekpleister in Bosnië (Visegrad) en Servië (Zlatibor).

Nationaal Park Durmitor ("Durmitor") is een bergmassief in het noordwesten van Montenegro met uitzonderlijk natuurschoon. Het staat op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO. Het park is vanaf de kust uitstekend bereikbaar over de nieuwe weg die de Baai van Kotor met nationaal park Durmitor verbindt. Over de weg slechts 140 kilometer en dat betekent in tweeënhalf uur comfortabel rijden bent u van het strand op de piste, of vice versa.

Het panorama vanuit Zabljak bestaat uit tal van bergtoppen, scherpe kloven, besneeuwde bergkammen, uitgestrekte weiden, oude bossen en unieke bergmeren. Het gebied is rijk aan flora en fauna. Durmitor heeft een subalpien klimaat met lange winters en korte zomers. In een gemiddeld jaar ligt er meer dan 120 dagen sneeuw!

Het stadje Zabljak ligt in het hart van Durmitor, dat omringd wordt door 23 bergtoppen van meer dan 2200 meter hoogte en 18 bergmeren. Zabljak, gelegen op gemiddeld 1450 meter hoogte, is de hoogstgelegen gemeente op de Balkan. De gemeente Zabljak telt zo'n 5.000 inwoners.

De gemeente Žabljak is rijk aan cultureel historische monumenten. Naast Riblje Jezero (Vismeer) en in Bare Zugica (plassen van Zugic) zijn vooral grafstenen van bijna 8 eeuwen oud interessant. Boven Lever Tara zijn de overblijfselen van Pirlitor, een middeleeuwse stad uit de XIV eeuw. Deze stad was de belangrijkste verbinding tussen het middeleeuwse Dubrovnik en het binnenland van de Balkan. 

In de directe omgeving van de gemeente Žabljak is een scala aan andere cultureel historische monumenten, zoals de Romeinse stenen brug over de Bukovica, en in de buurt van Savnik Mljeticak - de plaats waar Smail – Aga Cengic werd gedood, Tito's grot in de buurt van Crno jezero (Zwarte Meer) waarin Josip Broz Tito met zijn staf tijdens WO II heeft gebivakkeerd en een aantal zeer belangrijke beslissingen met betrekking tot de acties van partizanen heeft genomen.

Crno Jezero (Zwarte Meer), traditionele gerechten proeven, jeep safari, met de kabelbaan een top beklimmen, vanaf een terrasje de locals aanschouwen, over de lokale weggetjes rijden en kijken wat de mensen zoal doen...

Zabljak was in de jaren voordat Joegoslavië uiteen viel een zeer populaire zomer- en winterbestemming voor bezoekers uit alle republieken. Zabljak had zelfs een landingsplaats voor vliegtuigen uit Belgrado.

Kijk hier welke excursies u kunt boeken bij Montenegro Reizen.

 

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Op welke plaats hoeveel nachten? Wat is er te zien en te doen? Wij weten het ! Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives