Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Montenegro voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Montenegro Reizen met ANVR en SGR

Pljevlja

Er is in de tweede eeuw na Christus een Romeins municipium geweest in de buurt van het huidige Pljevlja. Er zijn enkele opgravingen gedaan en de vondsten liggen in het stadsmuseum. Het zou een van de grootste Romeinse steden van de Dalmatische provincie kunnen zijn geweest. Op enkele hectaren oppervlakte, onder een relatief dunne laag grond zijn de contouren van een Romeinse stad herkend: stadwallen, gebouwen, straten en necropolen. 

De huidige stad doet wat armoedig aan, vervallen straten en huizen, open kolenvelden naast de stad, een kolencentrale, maar er zijn “verborgen” bezienswaardigheden.

Stadspark Vodice was ooit onderdeel van het kloostercomplex Heilige Drie-Eenheid en heeft mooie wandelpaden. Het park wordt in tweeen gedeeld door het riviertje Breznica, waar twee kunstmeertjes zijn gemaakt en een viskwekerij. In het park zijn ook het stadion te vinden en een trimbaan, maar het blijft voornamelijk een park waar inwoners van Pjevlja op warme zomeravonden gaan wandelen.
De bekendste bergketen is Ljubisnja. Samen met Durmitor en Maglic, vormt Ljubisnja een driehoek van bergketens die worden gespleten door de rivieren en hun kloven: Tara, Draga, Piva en Cehotina. De kleine Ljubisnja (Mala Ljubišnja 1991m) en de grote Ljubisnja (Velika Ljubisnja) vormen het massief met als hoogste top Dernecist (2.238 meter). Het is een bosrijk gebied, voornamelijk bedekt met naaldbossen. Er is dan ook houtindustrie. Ljubisnja is rijk bedeeld met waterbronnen en beekjes. Het interessantste is de rivier Draga die uiteindelijk in de Tara uitmondt, en op het smalste deel van haar kloof slechts 10 meter breed is en wel 600 meter diep! Dit is bij de plaats Tijesno.

Toeristische trekpleisters zijn verder: 

  • klooster Dubocica: 16e eeuws klooster en kerk van Sveti Nikola. Toen aan de rivier de Cehotina een kunstmeer werd gemaakt, werd het klooster uit het dorp Dubocica verplaatst 11 km verderop naar het dorpje Otilovici. Bijzonder is de iconostase, fresco’s en kerkelijk meubiliair. Sveti Vasilije van bedevaartsoord Ostrog heeft hier 6 jaar gediend.
  • Husein Pasina Dzamija (de moskee van Pasha Husein) gebouwd in 1562. Het geld als een topstuk van oosterse bouwkunst en architectuur. De pasha Husein Boljanic, die uit het dorpje Boljanici nabij Pljevlja kwam, maar in Turkije moslim was gemaakt en opgeleid tot pasha, bouwde de moskee naar voorbeeld van een medres van pasha Mehmed Sokolovic uit Carigrad (Istanbul). Het is zeer fraai gedecoreerd en er woord een afschrift van de koran bewaard uit de 16e eeuw.
  • klooster Heilige Drie-Eenheid: eeuwenlang was dit klooster een belangrijk literair centrum en voor het dupliceren (overschrijven) van (heilige) geschriften. Het was ook een belangrijk toevluchtsoord gedurende de 450 jaar Turkse overheersing, niet alleen voor oud Montenegro, maar ook voor delen van Servië en delen van Bosnië. Verder veel religieus erfgoed voor de (Servisch)-Orthodoxen.
  • het stadsmuseum bevindt zich in het huis van cultuur in het centrum van Pljevlja met een archeologische, etnografische en historische tentoonstelling.

In Pljevlja komen twee geloven samen, het orthodox-christelijke geloof en de islam. Dit heeft natuurlijk zijn weerspiegeling op de cultuur. Moskeeën, kerken en kloosters. Maar je kunt sommige invloeden ook proeven in de keuken: stap eens binnen in "cevabdzinica" Trebovina en geniet van heerlijke cevapcici (gegrilde gehakt worstjes).

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Op welke plaats hoeveel nachten? Wat is er te zien en te doen? Wij weten het ! Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives