Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Montenegro voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Montenegro Reizen met ANVR en SGR

Perast

Perast is een unieke plaats dat ook op de werelderfgoedlijst staat van Unesco. Sinds 2010 is het dorpje autovrij vanaf mei tot en met oktober voor bezoekers.

Perast dankt haar naam aan de Illyrische stam Pirusta. Zij waren echter niet de eerste inwoners, want in de grot Spila nabij Perast zijn overblijfselen gevonden van eerdere bewoning.

Deze kleine barokke plaats beleefde haar glorietijd in de 17e en 18e eeuw. Toen had dit kleine dorpje meer dan 100 schepen waarmee handel werd gedreven. De inwoners van Perast leefden van de zeevaart en de zeevaarders stonden bekend om hun dapperheid en bedrevenheid in het vak.

Perast was in de Venetiaanse tijd het kloppende hart van de Baai van Kotor en had een eigen zeevaartschool, dat in Europa hoog stond aangeschreven. Perast staat bekend om zijn rust en de uitbundige hoeveelheid barokke architectuur.

Perast ligt aan de voet van de berg Sveti Ilija of Kason (873 m) en tegenover Verige, het smalste deel van de Baai van Kotor (slechts 300 meter). Hiervandaan kan het nautische verkeer goed worden bekeken.

Tegenover Perast zijn twee kleine eilanden: St. Joris (Sveti Djordje) en Onze Vrouwe van de Rots (Gospa od Skrpjela, Lady of the Rock). Het eiland Gospa od Skrpjela is een kunstmatig eiland dat gebouwd is op een rots midden in de zee. In 1452 hebben twee zeevaarders bij de rots een beeld van de heilige maagd Maria gevonden en zo is het bedevaartsoord ontstaan. Het eiland groeide gestaag doordat de bewoners steeds een steen meenamen naar de rots. In 1630 is er uiteindelijk een kerk op gebouwd. Het kerkeiland is tevens een museum en kan per boot bezocht worden. Er zijn voldoende aanbieders ter plaatse. De kerk zelf is eigenlijk meer een museum te noemen met een uitgebreide tentoonstelling van kunst en cultuur uit dit deel van de Baai van Kotor. Sla dit niet over!

Op het eilandje Sint Joris (Sveti Djordje) staat een kerk (klooster) uit de 17e eeuw, met een begraafplaats. Dit eiland kan niet worden bezocht.

De handel en de stad bloeiden vanaf begin 15e eeuw tot het einde van de 18e eeuw. Dat is goed terug te zien in het cultureel en historisch erfgoed van Perast, met prachtige katholieke en orthodoxe kerken, negen verdedigingstorens (zoals bijvoorbeeld de Toren van het Heilige Kruis) en kapiteinspaleizen. Haar glorietijd bereikte zijn piek in de 18e eeuw toen de vloot van Perast wel honderd schepen telde en er vier scheepswerven waren.

Belangrijke bezienswaardigheden van Perast zijn verder de St. Nicolaaskerk (Sveti Nikola), die met zijn 55 meter hoge klokkentoren het stadsbeeld van Perast bepaalt en het stadsmuseum.

Naast de twee kerken op de eilanden heeft Perast nog 4 kerken op het vasteland die in gebruik zijn en nog enkele die niet in gebruik zijn of vanwege hun staat niet gebruikt kunnen worden. Veel religie voor zo een klein dorpje.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Op welke plaats hoeveel nachten? Wat is er te zien en te doen? Wij weten het ! Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives