Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Montenegro voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Montenegro Reizen met ANVR en SGR

Savnik

Savnik is historisch gezien eigenlijk een zeer jong dorpje. Het is pas in 1861 gesticht toen een priester zich in het dal vestigde aan de rivierbedding. Snel vestigden anderen uit Montenegro en uit Herzegovina zich eromheen en ontstond een dorpje. Savnik kreeg ten tijde van Tito’s socialistische Joegoslavie ook een fabriekje (zoals bijna elke stad of dorp in het toenmalige land) om de werkgelegenheid te stimuleren. Inmiddels ligt de boel al jaren stil en lijkt het een troosteloze bedoening, terwijl de omgeving juist zo mooi en bijzonder is. Maar misschien zal het dorp ook “jong sterven”, want er zijn plannen om het net als Piva (Pluzine) onder te laten lopen voor een waterkrachtcentrale.

In de periode buiten de zomer om, komt de zon twee keer per dag op en gaat hij twee keer onder. Dit bijzondere fenomeen is het gevolg van de omliggende bergen en canyons, en de positie van het dorpje in het dal. Een ander fenomeen is het riviertje Savnik, dat soms zomaar opdroogt en stilvalt, en dan weer op gang komt. Hoe kan dat? Daar moet je ter plaatse proberen achter te komen...

De laatste getemde canyon is nabij Savnik te vinden. Canyon Nevidio (nevidio = ongezien) is pas in 1965 volledig ontdekt. Op sommige plaatsen is de kloof zo smal dat er nauwelijks daglicht komt. Een paar honderd meter voor de ingang in de kloof is de grote waterval Grabovina. Avonturiers gaan als de waterstand het toestaat in wetsuits door de kloof. Het traject is 3,5 km lang en vol spanning en avontuur: watervallen, nauwe doorgangen, schuimende waterbronnen. Het moeilijkste deel is de kamikaze doorgang: een 80 meter lange spleet dat soms maar 25 cm breed is. U moet weten dat als u er aan begint er geen weg terug is! Er zijn meerdere aanbieders van canyoning excursies. Montenegro Reizen werkt samen met organisatoren die voldoen aan de eisen van het ministerie van Toerisme. U kunt deze excursies vooraf reserveren. Kijk ook op de pagina excursies.

Een leuke wetenswaardigheid is dat het boek "Het Land Achter Gods Rug" van A. de Doolaard, zich voornamelijk rondom Savnik afspeelt. Dit boek is een aanrader als u van cultuur en historie houdt. U zult tijdens uw bezoek aan Montenegro de ziel van het land beter begrijpen.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Op welke plaats hoeveel nachten? Wat is er te zien en te doen? Wij weten het ! Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives