Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Montenegro voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Montenegro Reizen met ANVR en SGR

Risan

Risan is waarschijnlijk de oudste Montenegrijnse kustplaats die permanent bewoond is gebleven en hoort administratief bij de gemeente Kotor. Er zijn prehistorische grotschilderingen ontdekt in het nabijgelegen Lipci welke te bezichtigen zijn. Risan heette in vervlogen tijden Rhizon en Risinium. Het dateert uit de 3e eeuw voor Christus en is waarschijnlijk gesticht door een Illyrische stam. In de oudheid heette de Baai van Kotor eigenlijk de Baai van Risan: Sinus Rhizonicus.

Risan was zelfs even de hoofdstad van het Illyrische rijk en bloeide het meeste op tijdens de heerschappij van koningin Teuta die vanuit deze plaats regeerde. 

Nadat het Romeinse rijk in de regio onder andere Risan overnam krijgen de inwoners Romeinse burgerrechten van keizer Octavius Augustus. In de stad zijn overblijfselen van Romeinse mozaïeken te bewonderen. Daarna vestigden Slavische stammen zich in de regio. In de eeuwen die volgden, kwamen en gingen bezetters als: Ottomanen (Turken), Italianen (Republiek Venetië) en Habsburgers (Oostenrijk-Hongaarse Rijk).

Achterin het dorp staan veel traditioneel opgestelde stenen huizen en gaan oude bergweggetjes de steile hellingen op die ooit verbeterd zijn door de Habsburgers en nu een mooie wandelroute zijn.

Verder zijn in het dorp enkele strandjes, cafeetjes, winkeltjes en het eerste bejaardencentrum van Montenegro (verbouwd en vernieuwd onder andere met behulp van een Nederlandse Stichting).

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Op welke plaats hoeveel nachten? Wat is er te zien en te doen? Wij weten het ! Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives