Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Montenegro voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Montenegro Reizen met ANVR en SGR

Cetinje

De stad Cetinje is de culturele en historische hoofdstad van Montenegro. De Montenegrijnen noemen deze stad ook wel vaak de “Museumstad” van het land. De historische stadskern bestaat uit gebouwen die vroeger ambassades waren en barokke paleizen die tot de koninklijke familie Petrović toebehoorden. Vanuit deze paleizen regeerden ze eeuwenlang met ijzeren hand over het land.
Ondanks het op het eerste gezicht sombere uitzicht is Cetinje een stad met een hele rijke cultuur. In de vele musea kan er kennisgemaakt worden met de Montenegrijnse tradities, folklore, diplomatie en geschiedenis.

Het orthodoxe klooster
Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoort het rijk versierde orthodoxe klooster. De kloosterkerk is gedecoreerd met middeleeuwse wandschilderijen en byzantijnse iconen.
Het klooster is het spirituele centrum van de Montenegrijnse staat. In de schatkamer van de kleine kloosterkerk kunnen relikwieën van onschatbare waarde bekeken worden. Vooral de gemummificeerde hand van Johannes de Doper en een stuk hout afkomstig van het Heilige Kruis spreken ter verbeelding.

Het Museum van Koning Nikola I
Op het centrale plein van de stad is het museum van Koning Nikola I. De koning was voor Montenegro van enorm belang. Dankzij zijn sluwe diplomatie en uitgehuwelijkte kinderen verkreeg Montenegro sterke banden met de belangrijkste vorstenhuizen van Europa. In het museum kan er kennis gemaakt worden met de geschiedenis van de Montenegrijnse koning en zijn volk.
Er is een tentoonstelling van wapens, muntstukken, schilderijen, gala kledij, meubilair en vooral vele waardevolle geschenken die door buitenlandse vorstenhuizen aan Nikola I geschonken werden.

Njeguši
De omgeving rond Cetinje is erg pittoresk. Het bergdorpje Njegusi behoort tot de meest interessante plaatsen. Njegusi is een authentiek bergdorp waar de beroemde prins Petar II Njegoš Petrović geboren werd. Hij was in de 19e eeuw de politieke en religieuze leider van Montenegro. Tevens was hij ook een getalenteerd krijgsman, filosoof en schrijver. Zijn boek “Gorski Vijenac – De Bergkrans” werd in vele wereldtalen vertaald. Het is een epos over de eeuwenlange strijd van het Montenegrijnse volk tegen de Turkse overheersing. Het boek is een meesterwerk van de Montenegrijnse literatuur.
Het dorp Njegusi is ook erg bekend voor de overheerlijke gerookte ham, Njeguski prsut, die hier gemaakt word. Die kan hier geproefd worden met de oud-Slavische drank Medovina. Een alcoholische drank gemaakt van honing.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Op welke plaats hoeveel nachten? Wat is er te zien en te doen? Wij weten het ! Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives